Kelemen Hunor: "Nu se pune problema schimbării Guvernului sau a majorităţii"
alte articole
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, că în acest moment nu se pune problema schimbării Guvernului sau a majorităţii.
"Noi considerăm că în acest moment Guvernul are majoritate parlamentară, are susţinere parlamentară, trebuie să meargă înainte, până când nu pot să vă spun pentru că nu depinde doar de noi, dar în acest moment nu se pune problema schimbării Guvernului sau a majorităţii, aşa cum înţeleg eu", a declarat Hunor după şedinţa de marţi a grupurilor reunite ale parlamentarilor Uniuni.
Întrebat dacă "se poate spune că UDMR nu iese de la guvernare", în contextul în care, la cel de al doilea tur de scrutin, electoratul maghiar a votat într-o proporţie covârşitoare pentru Iohannis, nu pentru partenerul de guvernare a lui Hunor, Victor Ponta, Kelemen a evitat un răspuns tranşant:
"Astăzi nu am avut astfel discuţie şi nici nu vom avea o astfel de discuţie, pentru că alegerile prezidenţiale nu sunt alegeri parlamentare. Alegerile prezidenţiale nu vorbesc despre Guvern, cu toate că unii au avut această impresie. Sigur, trebuie să analizăm această guvernare. Opt luni de zile ce am reuşit să facem în această guvernare, ce putem face în perioada care urmează, trebuie să vedem ce se va întâmpla în PSD, fiindcă, în acest moment, noi nu ştim exact ce se va întâmpla. Nici nu este treaba noastră", a declarat Kelemen Hunor, adăugând că Uniunea are nemulţumiri, dar că ele vor fi discutate cu partenerii de guvernare.
Nemulţumiri
Etnicii maghiari din România s-au mobilizat exemplar la cel de al doilea tur de scrutin, peste 400.0000 de persoane ieşind la urne pe 16 noiembrie în secuime şi votând majoritar cu Iohannis. În judeţele unde locuiesc preponderent maghiari, prezidenţiabilul ACL a înregistrat un scor uimitor de mare: în Harghita - 79,78%, Covasna - 77,95% şi în Mureş - 68,63%, ceea ce indică faptul că cetăţenii pe care îi reprezintă Kelemen Hunor au o cu totul altă viziune despre orientarea politică pe care ar trebui să o aibă ţara, decât liderul UDMR.
De altfel, în interiorul UDMR-ului a început să se vehiculeze ideea ieşirii de la guvernare a UDMR. Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, susţine ieşirea UDMR de la guvernare şi afirmă că decizia aparţine parlamentarilor Uniunii, adăugând însă că sunt situaţii când o decizie este grea, "cu urmări incalculabile", dar "o decizie mai proastă e mai bună decât să nu fie luată nicio decizie". Borboly a mai opinat că răspunsul la întrebarea "pe ce cale vom continua" nu trebuie căutat cu PSD, ci schimbarea trebuie realizată pe baza votului exprimat de alegătorii maghiari
Deşi Hunor evită să răspundă dacă se va ridica de la masa Puterii unde se împart banii de la buget şi va rămâne în continuare cu Ponta, nesocotind opţiunile propriului electorat, decizia pare luată, din moment ce marţi, la Ministerul Culturii a fost numit un ministru UDMR în persoana dnei Hegedus Csilla. Surprize pot apărea însă oricând.