Justiţia, în zodia PSD. Tudose, ironic: Nu va fi o OUG "noaptea, ca hoţii", va fi ziua, la prânz

Modificările legilor justiţiei vor fi trimise către Parlament spre aprobare şi nu vor fi adoptate printr-o ordonanţă de urgenţă "noaptea, ca hoţii", a dat asigurări premierul Mihai Tudose, făcând referire la unul dintre cunoscutele sloganuri ale protestatarilor #rezist.
Mihai Tudose (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
07.09.2017

Nu va fi o ordonanţă de urgenţă sau altceva "noaptea, ca hoţii" în cazul modificărilor care vizează Legile Justiţiei, va fi ziua, la prânz şi trimis către Parlament, nu adoptat, a declarat miercuri seară, la Antena 3, prim-ministrul Mihai Tudose.

"Forul suprem democratic al oricărei ţări - acolo va fi luată decizia în România. Am promis şi vă spun - şi e şi decizia politică a coaliţiei - că nu mai facem aşa ceva (precum în cazul OUG 13 - n.r.). Şi nu mai facem. Propunerile (de modificare a legilor justiţiei - n.r.) sunt o sinteză a propunerilor venite din partea tuturor organismelor posibile, a tuturor actorilor din acest joc, Domnul Toader s-a consultat cu cam toată lumea.

A fost la Bruxelles, a explicat. Şi aici a fost un joc. A apărut un comunicat din partea Comisiei Europene care îl făcea ţăndări şi ne făcea pe toţi. După aia, a venit un comunicat de la Bruxelles care spunea că 'Domne, de fapt nu e al Bruxelles-ului, e al agenţiei din România, pe care doamna l-a dat ca şi cum ar fi de-acolo'. O nebunie. Se dovedeşte încă o dată că românii sunt cei mai mari adversari ai României, mai ales în ceea ce priveşte relaţiile externe", a declarat Tudose, citat de Agerpres.

În acelaşi timp, prim-ministrul a vorbit şi despre reacţiile unor ambasade de la Bucureşti faţă de modificările avansate de Tudorel Toader, care, reamintim, au atras critici dure din partea tuturor şefilor de parchete din ţară.

"Au fost două întâlniri ale ministrului Toader cu ambasadele respective [SUA şi Marea Britanie - n.r.]. Comunicatul de presă comun, de exemplu, al ministrului Toader cu Ambasada americană mi se pare destul de soft", a punctat Tudose.

Premierul a amintit că proiectul a fost trimis la Consiliul Superior al Magistraturii, iar după ce va veni înapoi, "avizat, neavizat, cu propuneri, fără propuneri, eu voi pune capitolul propuneri în discuţia guvernamentală". Ulterior, actul normativ va fi transmis Parlamentului.

Deturnarea proiectului Prună

Deşi Tudose susţine sus şi tare că Tudorel Toader s-a consultat cu toată lumea, iar propunerile reprezintă o sinteză a celor venite din partea tuturor organismelor posibile, lucrurile nu stau deloc aşa, remarca recent judecătorul Horaţius Dumbravă, fost preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

"Este evident faptul că suntem în prezenţa unui cu totul alt proiect decât cel lansat pe 7 octombrie 2016 de fostul ministru Prună. Acel proiect, din 7 octombrie 2016, a fost pus pe site, a existat posibilitatea ca fiecare cetăţean, asociaţiile şi organizaţiile legal constituite să-şi spună părerea. Ministrul Toader ar fi trebuit să ţină cont de exemplul pozitiv al predecesoarei sale. Cu atât mai mult cu cât noul proiect conţine multe dispoziţii, se pare, care vor schimba paradigma justiţiei", a declarat Horaţius Dumbravă.

Nu demult, şi Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor trăgea un semnal serios de alarmă în acest sens: "Tudorel Toader ne prosteşte în faţă, pretinzând că propunerile din proiectul-fantomă (inclusiv cele controversate şi cu impact major asupra Justiţiei) ar fi "rodul" unor ample consultări publice desfăşurate în anul 2016 (consultări/transparenţă decizională) şi în ianuarie-aprilie 2017 (consultări-avize CSM) ceea ce înseamnă, nici mai mult nici mai puţin, decât că magistraţii, CSM-ul şi eventual, societatea civilă i-ar fi cerut să-l elimine pe preşedintele României din procesul de numire al procurorilor, sau să mute inspecţia judiciară la Ministerul Justiţiei".

Potrivit organizaţiei, Tudorel Toader practic a operat modificarea "perfidă şi ilegală" (după avizarea de către CSM) a proiectului normativ propus de ministrul Raluca Prună şi a confiscat/deturnat/parazitat/pervertit consultarea publică demarată de acelaşi ministru Prună.

Iar acest lucru se vede foarte clar din proiectul de act normativ privind modificarea legilor justiţiei, publicat împreună cu expunerea sa de motive în vederea consultării publice, pe 7 octombrie 2016, de către ministrul Prună - acesta NU conţine niciuna din propunerile controversate prezentat de ministrul Tudorel Toader. Or, asta înseamnă că, de fapt, consultarea publică începută în octombrie de ministrul Raluca Prună NU a avut ca obiect propuneri controversate şi cu impact major asupra Justiţiei precum cele scoase din pălărie de Tudorel Toader, a arătat Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor