Tudose: Mă întreb, mai timid sau nu, de ce la noi dobânda băncilor e cam de 2 ori mai mare decât împrejur?

Din 36 de bănci active în România, 18 nu declară profit. "Hai să fim într-o situaţie în care să câştige şi ei, să ne fie bine şi nouă, nu numai lor şi deloc nouă", a transmis premierul Mihai Tudose.
Mihai Tudose(Prim-ministru),
Mihai Tudose(Prim-ministru), (Florin Chirila/Epoch Times)

Din 36 de bănci active în România o jumătate sunt "super în regulă", cealaltă jumătate "insistă" că ele nu sunt în stare să facă profit, ceea ce nu poate fi crezut, a declarat marţi seară, la TVR, prim-ministrul PSD Mihai Tudose.

"Avem 18 bănci care nu declară profit, care spun că s-au închis pe pierderi. S-a dus ANAF, a început să se ducă la ele, să vadă cum de le iese chestia asta. Suntem încă în control. Eu ştiu că sediul Crucii Roşii e la Geneva, numai ăia vin şi fac apostolat, ajută copiii, ajută balena, e în regulă. Mă întreb, mai timid sau nu, de ce la noi dobânda e cam de două ori mai mare decât tot ceea ce este împrejur? Întreb retoric, aşa, deocamdată. Înţeleg că nu sunt filiale ale unor organizaţii neguvernamentale care vor să fie furnizori de bine, sunt nişte agenţi economici care vor să facă profit, dar hai să fim într-o situaţie în care să câştige şi ei, să ne fie bine şi nouă, nu numai lor şi deloc nouă", a declarat Tudose, citat de Agerpres.

Premierul susţine că, prin declaraţiile sale, nu intenţionează să "atace" băncile, pentru că acestea reprezintă un element foarte important în orice economie, dar nu înţelege cum de unele pot fi în regulă şi altele nu.

Întrebat de ce nu a făcut public numele băncilor care se află în raportul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Tudose a explicat că nu-i permite legea.

"Aşa spune legea, nu e voie să faci public. Nu sunt foarte de acord, am avut acea discuţie cu dublu standard şi recunosc că şi eu bodogăneam când ANPC sau alt organism de control se duce într-un supermarket, vede un pui care a murit de mai multă vreme decât îi permitea religia şi nu are voie să dea numele supermarketului sau al produsului. Am rugat pe colegii mei să facă cumva să putem da acest lucru, fiindcă una e o suspiciune şi alta e când este evidenţă, adică ai un şobolan în raft şi eu nu pot să spun unde e", a precizat Tudose.