Justiţia, în zodia PSD. Comisia Europeană, "îngrijorată" de propunerile lui Tudorel Toader

Modificările pe care PSD, prin ministrul Tudorel Toader, vrea să le opereze în domeniul justiţiei au stârnit îngrijorarea Comisiei Europene, care trage un semnal de alarmă în acest sens.
Sefa Reprezentantei CE, Angela Cristea
Sefa Reprezentantei CE, Angela Cristea (Florin Chirila/Epoch Times)

Comisia Europeană este "îngrijorată" de modul în care propunerile de modificare a legilor justiţiei, anunţate de ministrul Tudorel Toader, ar putea afecta independenţa justiţiei în cazul în care ar intra în vigoare, a tras un semnal de alarmă, în cadrul unui comunicat de presă, Angela Cristea, şefa Reprezentanţei CE în România.

"Suntem surprinşi de materialele de presă potrivit cărora propunerile de modificare a legilor justiţiei ar fi fost discutate sau chiar sprijinite de Comisia Europeană. În întâlnirea prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans, din 26 iulie, cu ministrul român al Justiţiei Tudorel Toader, s-au discutat la modul general planurile şi priorităţile de acţiune în domeniul justiţiei pentru lunile următoare, fără detalii despre propunerile de modificare a legislaţiei relevante.

Comisia a solicitat autorităţilor române să transmită aceste propuneri şi explicaţii adiţionale, care vor fi analizate în detaliu de îndată ce le vom primi. Suntem îngrijoraţi de modul în care propunerile de modificare a legislaţiei, anunţate pe 23 august, ar putea afecta independenţa justiţiei în cazul în care aceste modificări s-ar regăsi în textele de lege şi ar intra în vigoare", se arată în comunicatul citat.

Potrivit şefei Reprezentanţei CE în România, cel mai recent raport MCV, publicat în 25 ianuarie, a recunoscut progresele realizate de procurorii şi judecătorii din România în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, precum şi faptul că acestea reprezintă o dovadă a independenţei şi profesionalismului instituţiilor din sistemul judiciar.

"În acelaşi timp, raportul a subliniat clar faptul că orice măsuri care subminează aceste progrese sau au ca efect diluarea sau minimizarea definiţiei corupţiei ca infracţiune vor avea impact asupra evaluărilor viitoare. Sperăm ca orice măsură luată de România în domeniul justiţiei şi al statului de drept să reprezinte un pas înainte către îndeplinirea celor 12 recomandări cuprinse în raportul MCV 2017 şi să consolideze ireversibilitatea şi durabilitatea progreselor deja realizate. Comisia Europeană va oferi României tot sprijinul necesar", a subliniat Angela Cristea.

Reamintim că ministrul Tudorel Toader a prezentat, miercuri, 23 august, proiectul privind modificarea legilor Justiţiei. Unele dintre cele mai criticate măsuri au fost trecerea Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiţiei (lucru văzut ca o tentativă de politizare a acesteia), eliminarea preşedintelui ţării din procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi a Procurorului General, şi înfiinţarea unei secţii speciale care va investiga judecătorii corupţi, DNA fiind astfel scos din joc.

Propunerile lui Toader au fost criticate dur atât de societatea civilă şi de şefi parchetelor din ţară, convocaţi de procurorul general Augustin Lazăr, precum şi de preşedintele Klaus Iohannis care le-a catalogat drept un atac la adresa independenţe justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne