Justiţia, în zodia PSD. Procurorul General respinge ferm "actele de clemenţă" promovate de Guvernul Grindeanu

Guvernul Grindeanu a scos din "jobenul magic" două ordonanţe de urgenţă care vizează graţierea unor pedepse şi modificarea Codurilor penale. "Poziţia Ministerului Public este fermă şi clară împotriva unor acte de clemenţă de acest gen", a reacţionat Augustin Lazăr.
Augustin Lazăr (wall-street.ro)
Andrei Pricopie
18.01.2017

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, nu este deloc încântat de iniţiativa Guvernului Grindeanu care vrea să opereze o serie de modificări controversate în domeniul justiţiei.

Întrebat la sediul Consiliului Superior al Magistraturii cum vede o posibilă dezincriminare a unor infracţiuni, înaltul magistrat s-a declarat împotriva unui astfel de demers.

"S-ar vedea că dezincriminarea este făcută cu dedicaţie. Lucrurile sunt foarte clare şi nu aş dori să le analizez mai profund pentru că sunt foarte clare. La nivelul inteligenţei publice medii nu ar trebui ca un magistrat al Ministerului Public să stăruie. Nu avem nevoie să facem o inginerie juridică pentru a dezincrimina anumite categorii de acte antisociale. Lucrurile sunt clare pentru cine citeşte textul. La fel şi cu alte fapte. Ar fi total exagerat, spre exemplu, ca la abuzul în serviciu să se facă o incriminare astfel încât să se ajungă ca o bună parte din cauzele DNA să rămână în aer", a răspuns Augustin Lazăr, citat de Agerpres.

Procurorul General a subliniat că poziţia instituţiei pe care o reprezintă este "fermă şi clară împotriva unor acte de clemenţă de acest gen, mai ales a unora care sunt lipsite de transparenţă, care nu au fost discutate public şi care trebuie analizate în Consiliul Superior al Magistraturii".

"CSM este garantul autorităţii judecătoreşti, dacă CSM nu este consultat într-o chestiune de acest gen înseamnă că autoritatea judecătorească este neglijată, este privită ca o cantitate neglijabilă, acest fapt pe mine personal mă îngrijorează ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii", a adăugat Augustin Lazăr.

În opinia Procurorului General, dacă se va da dovadă de clemenţă se va demonstra că instituţiile statului sunt "slabe".

"Noi, dacă vom da dovadă de slăbiciune, în loc să consolidăm lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate, a criminalităţii în general, dând dovadă de slăbiciune cu acte de clemenţă, vom demonstra că instituţiile statului român sunt slabe, vom demonstra, fără să o spunem, că instituţiile statului român nu pot găsi soluţia potrivită pentru a caza pe cei care au fost dovediţi că au comis infracţiuni pentru care există hotărâri definitive de condamnare, pentru cei care se află în arest preventiv", a punctat Augustin Lazăr.

În acelaşi timp, magistratul a remarcat că şi în Franţa există probleme privind supraaglomerarea, însă nu s-au "repezit să pună în libertate infractorii".

"În Franţa, din câte am înţeles la ultima vizită pe care am avut-o săptămână trecută, ei au o depăşire de 200% şi pentru statul francez reprezintă o problemă, dar nu s-au repezit să pună în libertate infractorii. Din cât s-a dovedit, din studiile făcute până în prezent, majoritatea celor condamnaţi care au fost puşi în libertate în timp foarte scurt revin şi dau de lucru organelor judiciare", a subliniat Augustin Lazăr.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor