Grindeanu: Conform legii, avem voie să dăm amnistie şi graţiere

La scurtă vreme după ce Iohannis a prezidat şedinţa în care, potrivit presei, Executivul se pregătea să adopte două ordonanţe în favoarea corupţilor, premierul Grindeanu a ţinut să sublinieze, sus şi tare, că Guvernul are voie să dea amnistie şi graţiere.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Întrebat, miercuri, de presă, dacă Guvernul are în lucru proiectele de ordonanţă vizând graţierea şi modificarea Codului Penal, premierul Grindeanu a refuzat iniţial să dea un răspuns clar, declarând doar că potrivit Constituţiei, Guvernul are voie să dea amnistie şi graţiere. În discuţie a intervenit ministrul Justiţiei care a admis oficial că cele două proiecte au fost deja elaborate şi trimise celor interesaţi pentru dezbateri şi consultări.

Declaraţiile premierului au fost făcute la scurtă vreme după ce şeful statului a prezidat şedinţa în care, potrivit presei, Executivul intenţiona să pună pe ordinea suplimentară de zi cele două ordonanţe despre care presa l-a întrebat pe premier şi, evident, să le adopte. Se pare însă că prezenţa şefului statului a dejucat acest plan.

Cu ocazia conferinţei de presă susţinută după şedinţa de Guvern, Grindeanu a ţinut să declare că cele două ordonanţe nu erau pe ordinea de zi şi să susţină apăsat că, potrivit Constituţiei, Guvernul are voie să dea amnistie şi graţiere.

"Scrie că avem voie să facem asta? Da. Deci nu suntem împotriva legii. Având în vedere că ieri am avut discuţii cu ministrul Justitiţiei, începând de la audieri şi el a spus ce îşi doreşte în mandatul de ministru al Justiţiei şi care e politica pe care o vom avea pe acest domeniu, eu cred că e tot aşa de constituţional aşa cum a venit dl Iohannis să prezideze şedinţa, tot atât de constituţional e să dăm ordonanţe, respectând legea", a declarat Grindeanu.

Mai multe informaţii pe tema celor două ordonanţe care au stârnit vii polemici şi îngrijorări în spaţiul public, puteţi citi aici