Justiţia, în zodia PSD. "Categoric e un atac. Dacă procurorii vor fi subordonaţi, va fi sfârşitul luptei anticorupţie"

În modificările legilor Justiţiei există dispoziţii care vor duce la un control politic asupra activităţii justiţiei, asupra procurorilor în special, ceea ce ar însemna sfârşitul luptei anticorupţie, susţine Laura Codruţa Kovesi.
Loredana Diacu
01.11.2017

alte articole

Laura Codruta Kovesi (Mihut Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
01.11.2017
Se încarcă player-ul...

Modificările legilor Justiţiei sunt un atac nu doar la adresa DNA ci la adresa Justiţiei per ansamblu, a explicat pentru Epoch Times şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la finele unei noi ediţii a emisiunii Rezistenţa 360, proiect al grupului Rezistenţa de pe Facebook.

"Categoric este atac la adresa justiţiei, nu doar la adresa DNA. Şi aţi observat că au fost peste 4000 de magistraţi care au semnat împotriva acestui proiect, pentru că acest proiect nu va afecta doar DNA, ci va afecta întreaga justiţie din România.

Sunt câteva dispoziţii acolo care vor duce la un control politic asupra activităţii justiţiei, asupra procurorilor în special. Cu privire la acest proiect au fost exprimate puncte de vedere, atât de către magistraţi în cadrul adunărilor generale, de Consiliul Superior al Magistraturii, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie... foarte multă lume din sistem a combătut inclusiv faptul că nu a existat o consultare reală cu privire la aceste modificări.

Consecinţele noi le-am explicat, ele vor fi destul de grave şi, din punctul nostru de vedere, adoptarea unui pachet de legi care va subordona procurorii Executivului, va duce la sfârşitul luptei anticorupţie. Dacă legislativul îşi doreşte acest lucru şi se doreşte această modificare, nu putem decât să ne exprimăm punctul de vedere şi să spunem ce consecinţe pot fi", a explicat Kovesi.

În ceea ce priveşte lupta anticorupţie per ansamblul ei, potrivit şefei DNA, un rol important îl are implicarea cetăţenilor.

"Cred că sunt două dimensiuni despre care putem vorbi: în primul rând o implicare activă în dezbaterile legilor. Nu doar legile privind justiţia, ci şi alte legi care oferă instrumente de investigare, sau care vizează stabilitatea instituţională a DNA şi a celorlalte structuri de parchet. Cred că această implicare în dezbaterea legilor este extrem de importantă. Apoi, o altă dimensiune vizează plângerile, sesizările pe care noi le primim de la cetăţeni. Sunt foarte mulţi cetăţeni care ne scriu atunci când intră în posesia unor informaţii despre corupţi, unii chiar depun plângeri, depun sesizări, numărul acestora este mult mai mare în ultimii ani şi prin acest lucru şi noi obţinem anumite informaţii care ne pot fi extrem de utile în activitate. Deci cred că pe aceste două dimensiuni putem fi sprijiniţi", a declarat Kovesi.

Potrivit Laurei Codruţa Kovesi, DNA a primit peste 1000 de sesizări de la cetăţeni în acest an. Şi, în timp ce politicienii au tot încercat să acrediteze ideea că funcţionarii publici nu mai semnează nimic de frica DNA, potrivit şefei DNA lucrurile nu stau aşa ci mulţi funcţionari se adresează procurorilor anticorupţie.

"Sunt sesizări, peste 1000, spre exemplu, doar în anul acesta, pe care noi le-am primit de la cetăţeni. Aici mă refer şi la oameni care lucrează în instituţii publice. Să ştiţi că avem foarte multe situaţii în care funcţionarii publici cărora li se oferă mită, sau funcţionarii publici cărora şefii lor le cer să facă într-un anumit fel procedurile de achiziţii publice, vin şi denunţă astfel de fapte la DNA. Deci nu doar cetăţenii care nu au funcţii în instituţiile publice. Pentru că tot am auzit foarte mult că se spune că funcţionarii sunt speriaţi de DNA. Dimpotrivă: sunt foarte mulţi funcţionari cinstiţi care-şi fac treaba şi sunt şi situaţii în care, unii dintre aceştia preferă să trimită sesizări, să ne spună ce se întâmplă în instituţiile respective", a explicat şefa DNA.

Discursurile pe tema statului paralel

Întrebată despre intensificarea retoricii pe tema statului paralel, temă ce revine din ce în ce mai des în discursul public de când cu punerea pe repede înainte a modificării legilor Justiţiei, Kovesi a remarcat că asistăm la o intensificare nu doar asupra DNA ci asupra tuturor celor care susţin lupta anticorupţie.

"Am observat în ultima perioadă de timp că atacurile asupra noastră, ca instituţie, au crescut în intensitate. Este o reţea de manipulare care se desfăşoară şi se derulează din ce în ce mai activ în ultima perioadă de timp şi are ca scop dinamitarea încrederii pe care cetăţenii o au în activitatea noastră. Sunt foarte multe acuzaţii false, sunt foarte multe minciuni care se spun în spaţiul public, ne confruntăm cu acel fenomen deja bine cunoscut de "fake news", ne confruntăm cu manipulări, atunci când se întâmplă ceva negativ la o altă structură de parchet, se spune că s-a întâmplat la DNA, spre exemplu.

Deci este un atac, care de la ce pleacă? De la faptul că noi ne-am făcut treaba şi că am intrat în zone care păreau intangibile, am investigat oameni care păreau de neatins, dar asta pentru noi a însemnat că am aplicat legea în mod egal faţă de toată lumea. Se pare că acest lucru deranjează. De fapt, la aceste atacuri nu suntem supuşi numai noi cei din DNA, sau cei din sistemul de justiţie, sunt supuşi şi cei care vorbesc despre anticorupţie, cei care susţin lupta anticorupţie, cei care-şi doresc să trăim într-o ţară curată. Sunt atacaţi şi jurnalişti, şi cetăţeni, şi membri ai unor ONG-uri, pentru ce? Pentru că susţin lupta anticorupţie şi vorbesc despre anticorupţie. Deci este un fenomen cu care nu ne confruntăm doar noi, ci cred că se confruntă mai mulţi din societatea noastră", a declarat Kovesi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor