Activist Greenpeace despre condiţiile din închisorile Rusiei

Activistul Greenpeace Phil Ball face declaraţii pentru media în gara St. Pancras din Londra, 27decembrie  2013 (JUSTIN TALLIS / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
29.12.2013

Căpitanul vasului Greenpeace care a fost capturat de ruşi - Arctic Sunrise – a ajuns acasă în Maine după o absenţă de trei luni, petrecută în mare măsură în puşcăriile Rusiei, raportează un articol CNN.

Willcox, în vârstă de 60 de ani, un veteran al activismului ecologic alături de organizaţia Greenpeace, a fost unul dintre cei arestaţi în septembrie de autorităţile ruse şi învinuiţi de „piraterie”.

Echipa Greenpeace a dorit să protesteze faţă de instalarea unei platforme Gazprom. Ambarcaţiunea pe care se aflau a fost survolată de un elicopter militar, care a lansat trupe de desant la bordul navei Greenpeace. Toţi cei aflaţi la bord au fost arestaţi.

Ei au fost duşi iniţial la o închisoare din Murmansk pentru şase săptămâni, apoi mutaţi la St. Petersburg.

Rusia a acuzat ecologiştii de piraterie, aceştia putând primi sentinţe de la 10 la 15 ani. Acuzaţiile au fost coborâte mai apoi la „huliganism”, pentru care puteau primi până la 7 ani de puşcărie.

Dacă nu era incertitudinea privind condamnarea pentru piraterie, erau condiţiile îngrozitoare. Acestea cauzau frică, stres şi nervi”.

Iniţial activiştii ecologişti au fost închişi câte unul în celulă, unde au fost ţinuţi câte 24 de ore în frig. Apoi au fost băgaţi în celule normale, pe care le împărţeau cu deţinuţi de drept comun.

Willcox a declarat că a ajuns să împartă celula cu un traficant rus de droguri în vârstă de 40 de ani, cu care s-a împrietenit.

"Gătea minunat, am mâncat nişte mese grozave, la el în celulă ziceai că este alimentară. Familia să îi trimitea mâncare, iar mie îmi trimiteau cei de la Greenpeace. Avea un fierbător şi ne făceam supe grozave".

Greutăţile lui Wilcox au încetat săptămâna trecută când Vladimir Putin a acordat o amnistie. Wilcox şi echipa sa de la Greenpeace au fost eliberaţi, împreună cu fostul magnat al petrolului, Mihail Hodorkovski.

Unul dintre motivele pentru eliberarea echipei Greenpeace sunt Jocurile de Iarnă de la Soci, din 2014.

"Sunt convins că nu ne voia în puşcărie în timpul Jocurilor. Ar fi fost o greşeală mare. Ar fi putut avea demonstraţii în timpul Olimpiadei, un lucru pe care nu şi-l doresc. Aşa că nu avea rost să ne mai ţină".

Întrebat dacă a meritat,Wilcox a răspuns "Dacă cineva îmi spune că ruşii sau oamenii din jurul lumii sunt acum mult mai conştienţi de pericolele exploatării, în special în Arctica, aş zice că e ok să fac două luni de puşcărie pentru asta .Dar nu 10 sau 15. Totuşi alternativa ca noi să lăsăm companiile petroliere să facă ce vor cu această planetă nu este o opţiune viabilă"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor