Jurnalist suedez împuşcat mortal în Kabul

Un jurnalist anglo-suedez, Nils Horner, a fost ucis marţi dimineaţa de un bărbat înarmat, care l-a împuşcat în cap, în centrul capitalei afgane Kabul, oraş greu încercat de numeroase atacuri kamikaze ale teroriştilor talibani. Talibanii au negat că ei ar fi răspunzători de atentat.
Soldaţi de la Afghan National Army (ANA) în Jalalabad, Kabul în ianuarie 2014. (JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
11.03.2014

Un jurnalist suedez, Nils Horner, a fost ucis marţi dimineaţa de un bărbat înarmat, care l-a împuşcat în cap, în centrul capitalei afgane Kabul, oraş greu încercat de numeroase atacuri kamikaze ale talibanilor. Talibanii au negat că ar fi raspunzători de atentat.

Ambasadorul Suediei în Afganistan, Peter Semnevy declară:

“Tocmai am primit confirmarea că Nils Horner, corespondent al radioului public suedez, a fost împuşcat la Kabul în această dimineaţă”, a declarat Peter Semneby. "Ştim ca el are, pe lângă cetăţenia suedeză, şi cetăţenie britanică. Familia a fost informată despre decesul său", a mai completat ambasadorul suedez.

Atacul a avut loc în cartierul Wazir Akbar Khan, în apropierea unui restaurant libanez, unde în luna ianuarie a fost comis un atentat taliban sinucigaş în cursul caruia au fost ucise 21 de persoane, printre care 13 cetăţeni străini, informează abc.net.

Martorii au relatat că au auzit un singur foc de armă înainte să îl vadă pe Horner căzând răpus la pământ.

"Au fost doi oameni care au luat-o la fugă. Păreau să aibă în jur de 20 de ani iar forţele de securitate au pornit în urmărirea lor", a declarat un martor.

Horner a fost dus la spitalul de urgenţă din Kabul, dar doctorii au afirmat că jurnalistul era deja mort când l-au preluat.

Atentatul nu a fost încă revendicat iar talibanii neagă că ar fi fost implicaţi. "Am verificat cu mujahedinii şi nu sunt implicaţi", a declarat purtătorul de cuvânt taliban Zabiullah Mujahid.

Atentatul are loc cu mai puţin de o lună înainte de alegerile prezidenţiale din Afganistan, programate pe 5 aprilie. La finele lui 2014 urmează să aibă loc şi retragerea trupelor NATO, după 13 ani de luptă cu talibanii. Până la retragere, trupele NATO vor asigura buna desfăşurare a alegerilor, talibanii ameninţând că-i vor ataca pe cei ce iau parte la acest proces.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor