Jurnalist de la Chişinău: Igor Dodon - un cal troian în politica moldovenească
alte articole
La nivelul retoricii oficiale, Rusia vorbeşte despre Republica Moldova ca despre un stat unitar, mai ales când este vorba despre nişte întâlniri la nivel înalt, numai că nuanţele şi acţiunile Federaţiei Ruse dovedesc contrariul, consideră jurnalistul Vlad Ţurcanu, fost purtător de cuvânt şi consilier pentru comunicare al preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Ţurcanu descrie deschiderea la Moscova a unei „reprezentanţe transnistrene”, săptămâna trecută, folosind expresia „una spune şi alta face”.
„Un conflict îngheţat ca acesta pe care îl avem în stânga Nistrului se poate rezolva cu multă dificultate, sunt puţine precedente internaţionale când dintr-un conflict îngheţat au rezultat nişte perspective de reconciliere, de obicei trebuie să existe nişte interese comune.
Cei din Transnistria sunt mai degrabă o portavoce a Kremlinului. Pe măsură ce trece vremea, iar Igor Dodon mai face câte o declaraţie cu privire la diferendul transnistrean, perspectiva de a se ajunge la un compromis pe acest subiect devine tot mai îndepărtată, pentru că cedările principiale pe care ni le cer ruşii de mai mulţi ani par să capete contur. Acele cedări principiale au început să se facă de către un factor oficial care este cel agreat ca fiind preşedintele Republicii Moldova”, a declarat jurnalistul în cadrul unui interviu pentru Radio Chişinău.
Fostul purtător de cuvânt al lui Timofti consideră că peste 5-10 ani, ruşii se vor prevala pe declaraţiile făcute de Igor Dodon în cadrul primei sale vizite oficiale la Moscova. Cu alte cuvinte, Igor Dodon crează precedente care vor fi, peste ani, imposibil de demontat. Mai mult decât atât, Ţurcanu a specificat că „Igor Dodon acţionează de parcă ar dori să ne aducă argumente că este un om al Moscovei, că ar fi un cal troian în politica moldovenească”.
„Sunt lucruri de care n-ar trebui să ne atingem, indiferent de noţiunile noastre politice. La noi însă se merge prea departe, din nişte ambiţii politice se ajunge la contestarea unor valori pe care s-a întemeiat acest stat. Dacă luăm Declaraţia de Independenţă vedem atitudinea care ar trebui să ne ghideze în activitatea noastră socială sau politică, dar vedem că Igor Dodon face abstracţie de toate aceste valori, pe care le-a acceptat până şi Vladimir Voronin. Igor Dodon a depăşit o linie roşie pe care o vom regreta mai târziu”, a punctat jurnalistul.