Consiliul Superior al Magistraturii din RM îi retrage imunitatea unui judecător

CSM a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale în privinţa judecătorului D. Munteanu învinuit de eliberarea de sub arest preventiv a unui infractor ce a reuşit să părăsească ţara, deşi a deposedat o femeie de locuinţă prin escrocherie.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii din Moldova
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii din Moldova (facebook.com/profil CSM)

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a eliberat marţi, acordul pentru pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a judecătorului de instrucţie Dorin Munteanu de la Judecătoria Chişinău, sediul Centru, pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii, soldate cu urmări grave. În baza acordului CSM, Procurorul General urmează să pornească urmărirea penală în privinţa magistratului vizat.

Potrivit materialelor prezentate de procurorul general Eduard Harunjen, la 9 decembrie 2016, magistratul ar fi respins, în mod ilegal, demersul procurorului de prelungire a arestului preventiv în privinţa unei persoane învinuite de deposedarea, prin escrocherie, a unei femei de locuinţă. Judecătorul a pronunţat încheierea în condiţiile în care procurorul a prezentat copia ordonanţei de pornire în privinţa învinuitului şi a complicilor acestuia a altor cauze penale pentru comiterea unor acţiuni similare.

Judecătorul de instrucţie Dorin Munteanu a ignorat probele prezentate şi-a atribuit rolul de instanţă de fond, dând o apreciere probelor acuzării şi constatând că în acţiunile învinuitului nu sunt prezente semnele componenţei de infracţiune, concluziile date având la bază doar declaraţiile unui martor audiat neîntemeiat în şedinţa de judecată.

Peste câteva zile, Curtea de Apel Chişinău a admis recursul procurorului, a casat încheierea magistratului şi a dispus prelungirea arestului în privinţa învinuitului, doar că, între timp, acesta a reuşit să părăsească teritoriul Republicii Moldova, fiind dispuse investigaţii în vederea identificării locului unde se află şi reţinerea lui.

Pentru infracţiunea incriminată, în cazul dovedirii vinovăţiei, magistratul Dorin Munteanu riscă închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. CSM a decis şi suspendarea lui Dorin Munteanu din funcţia de judecător.