Curtea Constituţională a Moldovei: Militarii prin contract vor putea deţine cetăţenie dublă
alte articole
Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a hotărât marţi, că interdicţia de a deţine cetăţenia altui stat decât a Republicii Moldova pentru militarii prin contract şi studenţii instituţiilor superioare de învăţământ militar este neconstituţională, subliniind că obligaţia loialităţii militarilor faţă de stat este asigurată prin normele constituţionale şi legale şi nu prin interdicţia stabilită.
CCM a menţionat că aceste limitări nu sunt proporţionale scopului asigurării loialităţii faţă de stat, afectând dreptul la muncă şi la studii, contrar articolului 16 combinat cu articolele 35 şi 43 din Constituţia RM.
Curtea a statuat că jurământul militar, dat faţă de Republica Moldova potrivit articolului 56 alineatul (2) din Constituţie, reprezintă asumarea responsabilităţii pentru respectarea legilor şi regulamentelor militare, iar încălcarea îndatoririi constituţionale şi legale atrage după sine răspunderea juridică.
Astfel, militarul poate fi tras la răspundere pentru trădare de patrie, divulgarea secretului de stat, predarea de bună voie în prizonierat, părăsirea samavolnică a câmpului de luptă sau refuzul de a acţiona cu arma.
Potrivit comunicatului de presă, în decizia sa, Curtea s-a ghidat de normele internaţionale şi naţionale care vizează acest subiect, făcând referire la jurisprudenţa Curţii Europene, care a stabilit că prin îmbrăţişarea carierei militare, membrii forţelor armate se supun de bună voie unui sistem de disciplină militară şi unor limitări ale drepturilor şi libertăţilor pe care acest sistem le implică. Aceste restricţii, însă, sunt acceptabile numai în cazul în care există o ameninţare reală pentru eficienţa operaţională a forţelor armate, iar afirmaţiile cu privire la existenţa acestui risc trebuie să fie „susţinute de exemple".
În temeiul articolului 17 din Convenţia europeană cu privire la cetăţenie dar şi a articolului 25 din Legea cu privire la cetăţenie, Republica Moldova are obligaţia de a asigura ca cetăţenii moldoveni care posedă alte cetăţenii să beneficieze de aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi ceilalţi cetăţeni ai Republicii Moldova.
În contextul sesizării, Curtea a remis o adresă Parlamentului pentru a corecta lacunele din legislaţia actuală, cu referire la acest subiect.
Menţionăm că la baza hotărârii CCM se află sesizarea pentru verificarea constituţionalităţii unor prevederi din Legea cu privire la statutul militarilor, depusă de către Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai la sfârşitul lunii octombrie 2016.
Temeiul adresării Ombudsmanului la CCM l-a constituit faptul că mai mulţi tineri erau nemulţumiţi că nu au putut fi admişi să-şi facă studiile la Academia Militară „Alexandru cel Bun” pe motiv că deţin dubla cetăţenie. Tinerii au pierdut săptămâni întregi pentru a obţine toate actele necesare pentru a fi admişi la Academie. Însă au fost indignaţi când au aflat că nu sunt eligibili din simplul fapt, că deţin şi cetăţenia altui stat.