Europarlamentar: Uniunea Europeană nu-şi doreşte să piardă Republica Moldova

Deşi preşedintele RM, Igor Dodon îşi doreşte să denunţe Acordul de Asociere, europarlamentarul Monica Macovei a explicat că acest lucru nu se face cât ai clipi din ochi, aşa cum nu s-a făcut nici atunci când s-a încheiat acest acord.
Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

În tipul vizitei preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, la Bruxelles, cel mai probabil va purta discuţii pe marginea cerinţelor parcursului european al Moldovei. De această părere este europarlamentarul, Monica Macovei care a menţionat că Uniunea Europeană vrea ca Republica Moldova să continue parcursul european.

Ştim că viaţa politică a fiecărei ţări, şi istoria, au şi momente de poticneală, dar aceasta nu înseamnă că ne oprim din drum, pentru că preşedintele Dodon acum a făcut aceste declaraţii (privind denunţarea Acordului de Asociere RM-UE – n.r.). Dimpotrivă, noi vrem ca populaţia Republicii Moldova să continue pe drumul pro-european, pentru că e singurul drum care aduce democraţie, justiţie independenţă, economie de piaţă, libertate economică, joburi, bunăstare, educaţie ş.a.m.d. Nu există justiţie independentă în Federaţia Rusă, de exemplu. Şi toată lumea vrea dreptate. Deci, i se vor spune lucruri, probabil, neplăcute, dar i se vor spune nişte condiţionalităţi. Ştiţi cum e, politicienii sunt vremelnici, vin şi pleacă, popoarele rămân”, a declarat Monica Macovei într-un interviu pentru Europa Liberă

Totodată, deputatul european a ţinut să menţioneze că Uniunea Europeană nu-şi doreşte să piardă Republica Moldova, la fel nici Ucraina, ţările din Balcanii de Vest, chiar dacă la putere, din când în când, vin astfel de politicieni, care îndreaptă ţările către Federaţia Rusă sau către regimuri totalitare sau care încalcă democraţia.

În context, Macova a mai atenţionat că, decizia de denunţare a Acordului cu UE îi aparţine în totalitate lui Dodon, iar un memorandum de denunţare a unui acord trebuie semnat şi de guvern, nu numai de preşedinte. „Trebuie să vrea şi populaţia, trebuie să vrea şi guvernul, şi tot Parlamentul. Adică, nu e aşa de simplu. În plus, denunţarea unui Acord de Asociere nu se face cât ai clipi din ochi, aşa cum nu s-a făcut nici atunci când s-a încheiat. A durat ani de zile până când s-a încheiat acordul. Sigur, va veni cu o agendă. Vom vedea cum se vor purta discuţiile”, a adăugat Monica Macovei.

Deşi preşedintele Dodon încearcă să îndrepte Moldova spre Federaţia Rusă, chiar şi guvernarea de la Chişinău care îl critică pentru faptele sale, ar fi democratică şi pro-europeană doar la nivel de declaraţii, întrucât faptele denotă doar un control absolut asupra politicului, a justiţiei şi a mass mediei. Dar şi acest lucru poate fi rezolvat, în opinia europarlamentarului, prin discuţii şi condiţionări.

„La Bruxelles se discută cu toată lumea. Sigur că poţi să ajungi într-un moment în care să zici: „Ok, până nu vă schimbaţi punctul de vedere şi prin acţiuni, nu numai prin vorbe, atunci nu avem ce discuta”. Dar noi nu renunţăm uşor la a extinde democraţia în zonele din jurul Uniunii Europene. Moldova nu mai este astăzi cu coroniţă, aşa cum a fost ani de zile. Dar poate revin acele timpuri. Repet, totul e pentru populaţie. Politicienii sunt vremelnici.

Acum e foarte grav ce se întâmplă, ce face Plahotniuc. Orice instituţie media, orice jurnalist, orice ziar, televiziune care îl critică pe oligarhul Plahotniuc, într-un fel sau altul, este în pericol. Cu „Jurnal TV” s-a întâmplat ce s-a întâmplat, practic nu mai există. Înţeleg că sunt şi alţi jurnalişti în pericol. Acesta nu este deloc un comportament democratic şi sunt convinsă că vom avea o reacţie din partea Comisiei Europene pe libertatea presei, care este clar şi puternic încălcată în Republica Moldova în acest moment. Chiar mă voi adresa Comisiei Europene în acest sens, dând exemple şi arătând ce se întâmplă acolo. Presupun că este informată de reprezentanţa Uniunii Europene la Chişinău, dar cu cât mai multe voci, cu atât mai bine”, a punctat Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe