Jurnalist concediat după ce refuză să cenzureze un interviu. ActiveWatch condamnă abuzurile în serie
alte articole
ActiveWatch condamnă concedierea jurnalistului Mircea Barbu de la Adevărul, după ce acesta a refuzat să cenzureze un interviu.
Potrivit comunicatului ActiveWatch, la finele lunii iunie, Mircea Barbu, şeful departamentului video de la Adevărul, a realizat un interviu cu Roger Stone, un cunoscut consultant politic din SUA, fost consilier de campanie al lui Donald Trump. Înainte ca materialul să fie publicat, conducerea ziarului, prin intermediul redactorului-şef, Dan Marinescu, i-a cerut jurnalistului să elimine două întrebări din interviul realizat cu Roger Stone.
"Motivele invocate de Marinescu ar fi ţinut de natura întrebărilor adresate de jurnalist, considerate incompatibile cu politica editorială a ziarului. Din dialogul telefonic avut de jurnalist cu redactorul-şef reiese însă că principalul motiv a fost dorinţa staffului celui intervievat de a fi eliminate cele două întrebări şi răspunsurile aferente.
Reacţia jurnalistului a fost una firească – şi-a apărat demnitatea profesională refuzând să accepte această ingerinţă. Mai mult, a făcut publice aceste presiuni editoriale în publicaţia paginademedia.ro, dar şi prin intermediul unui articol pe care l-a publicat în ediţia online a publicaţiei Adevărul, material şters de conducerea ziarului la numai 15 minute după apariţie. De asemenea, jurnalistul a difuzat înregistrarea convorbirii telefonice cu redactorul-şef, Dan Marinescu, în care acesta îi solicită să elimine respectivele întrebări.", transmite ActiveWatch.
Gestul de a face publice aceste presiuni l-a costat pe jurnalist locul de muncă. Astfel, reacţia conducerii publicaţiei Adevărul a venit sub forma unei execuţii administrative – ziaristul neascultător a fost concediat prin desfiinţarea departamentului în care activa.
"Măsura aceasta reprezintă acoperirea legală a deciziei de a elimina din redacţie un angajat care nu s-a supus ordinelor abuzive ale conducerii, punând conştiinţa profesională şi dreptul publicului la informare mai presus de interesul personal de a îşi proteja locul de muncă. Mesajul de forţă transmis de conducerea ziarului celorlalţi membri ai redacţiei este cât se poate de clar.
Conducerea Adevărul nu s-a mulţumit însă cu presiunile editoriale, cenzură şi concedierea abuzivă. Luni, 10 iulie, conform propriilor declaraţii, Mircea Barbu a fost ameninţat şi insultat de Călin Nicolescu, redactorul adjunct al ziarului.
Organizaţiile semnatare condamnă aceste abuzuri în serie comise de conducerea Adevărul, printre cele mai grave atacuri la libertatea presei înregistrate în ultimii ani. Cerem conducerii Adevărul să revină asupra deciziei abuzive de concediere a lui Mircea Barbu, să respecte libertatea de exprimare a corpului editorial şi dreptul jurnaliştilor de a refuza ingerinţe editoriale care contravin conştiinţei, aşa cum sunt statuate inclusiv de principiile etice adoptate şi publicate pe pagina sa de internet. De asemenea, cerem Poliţiei să ancheteze cu celeritate faptele sesizate de Mircea Barbu şi să sancţioneze conform legii făptuitorii.", adăuga ActiveWatch.
Demersului ActiveWatch i s-au alăturat Asociaţia Kompatibil din Radiodifuziunea Romană şi Centrul pentru Jurnalism Independent.
Amintim, în context, că liderul PSD, Liviu Dragnea, şi-a reluat de câteva zile declaraţiile belicoase la adresa lui George Soros, pe care l-a acuzat că vrea să dea jos Guvernul. Coincidenţă sau nu, declaraţiile lui Dragnea vin la scurt timp după ce Roger Stone a vorbit în interviul pentru Adevărul despre faptul că miliardarul american ar intenţiona “să vă răstoarne guvernul, pentru a-l înlocui cu unul pe care să-l poată controla”.
“Toate declaraţiile lui Dragnea au apărut după ce Adevărul a publicat interviul cu Stone. Vă spuneam şi săptămâna trecută despre presiunile incredibile, din toate părţile, de a pune cât mai multe întrebări legate de Soros. Acum înţelegeţi de ce? E o campanie foarte fină de PR care e abia la început”, a scris pe pagina sa de Facebook ziaristul Mircea Barbu.