"Aşa-zişi cetăţeni" în dialog cu Rezistenţa: "Schimbarea nu vine pe like-uri, vine pe criteriul corpuri, masă corporală, volum!
alte articole
Pe timpul când Sorin Oprescu era stăpân peste Primăria Capitalei, se vorbea despre "oengheuri bune şi oengheuri rele". Acum, când Firea îi cataloghează pe cei care insistă să intre la şedinţele Consiliului Local drept "aşa-zişi" cetăţeni, ong-şiti cu apucături fasciste etc., am ajuns însă să spunem "era mai bine pe vremea lui Oprescu."
Aşadar, lucrurile se înrăutăţesc pe măsură ce trece timpul şi, pentru a nu fi aduşi în situaţia să spunem, în viitor, că "era mai bine pe vremea Gabrielei Firea", este cazul ca bucureştenii să-şi resusciteze spiritul civic şi să oblige Primăria să lucreze pentru oameni, transparent şi deschis, a rezultat din discuţiile purtate miercuri seară de reprezentanţii grupului Rezistenţa de pe Facebook cu "aşa-zişii" cetăţeni Irina Zamfirescu - ActiveWatch şi Cătălin Teniţă - Geeks for Democracy.
Invitaţi la un dialog în cadrul proiectului Rezistenţa 360, Irina şi Cătălin au rememorat episodul intrării la şedinţa de Consiliu General al Municipiului Bucureşti din 18 iunie, şedinţă la care accesul le-a fost interzis, cum de altfel se întâmplă la aproape toate şedinţele de consiliu, deşi legea le dă dreptul cetăţenilor să ia parte la acestea. La momentul respectiv, după ce oamenii au reuşit cu greu să intre în sală, Gabriela Firea a apărut la televizor acuzând că ONG-uri plătite de Soros, cu apucături fasciste au dat buzna la şedinţă şi voiau, probabil, s-o linşeze. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici
Ori, spun cei doi activişti, pentru ca lucrurile să se schimbe, pentru ca Primăria să se deschidă, să lucreze transparent iar cei ce încearcă să intre la şedinţe să nu mai fie întâmpinaţi cu ostilitate şi poliţie, este nevoie ca oamenii să se mobilizeze. De ce? Simplu, pentru că cei din Primărie "funcţioneză primitiv", reacţionează la prezenţa fizică, la numere, a explicat Cătălin Teniţă.
La rândul său, Irina Zamfirescu atrage atenţia că Gabriela Firea este obsedată de control şi de imagine, aşa că este nevoie ca oamenii să vină la şedinţe sau măcar să intre pe site-ul Primăriei, căci ştiindu-se supravegheată, primăriţa va reacţiona.
"Eu cred că e foarte important ca toată lumea să fie atentă la ce se întâmplă. În momentul în care suntem atenţi şi dăm semnalul asta e foarte important. Ea, ca primar, este foarte atentă şi mi se pare un lucru bun aici, chiar o admir şi încurajez asta, îi place să discute în spaţiul public pe Facebook, e atentă şi reacţionează.
Contează foarte mult să vadă că oamenii sunt informaţi, sunt activi şi intră pe site-ul primăriei. Mie mi se pare că s-ar crea o panică generală în Primărie dacă de la, nu stiu, 100.000 de accesări cât or fi într-o zi normală, ar sări la un milion de accesări pagina aia. Numai asta ar transmite un semnal că oamenii sunt atenţi şi veghează la ce se întâmplă în instituţia Primăriei", a declarat Irina Zamfirescu, pentru Epoch Times, ulterior întâlnirii cu Rezistenţa.
Tot în cadrul întâlnirii ce a avut loc la câteva ore după ce moţiunea de cenzură a trecut, participanţii au anunţat că mai multe organizaţii civile i-au trimis o scrisoare deschisă lui Iohannis legată de numirea noului premier şi au lansat un apel către cetăţeni să se ralieze acestui demers.
Motivul pentru care trimitem această scrisoare este pentru a-i arăta preşedintelui că susţinem declaraţia domniei sale, pe care a făcut-o la începutul lui 2017 şi recent a reluat-o acum câteva zile la Berlin, referitoare la numirea unui premier şi la criteriile la care nu este dispus să renunţe. (...)
Ar ajuta dacă fiecare dintre noi şi voi ar transmite acest mesaj pe care îl puteţi găsi foarte uşor pe pagina noastră, pe pagina Geeks for Democracy şi deja îl puteţi găsi şi în presă, a fost preluat de foarte multe publicaţii on-line", a declarat Andi Cârlan, de la Rezistenţa.
Redăm câteva dintre ideile punctate de invitaţi.
Nu există pesedişti buni!
Cătălin Teniţa - "Dacă întrebi oamenii din zona aşa-zis progresisto-whatever, suntem în continuare naivi când considerăm că “las’ că nu-i dracu' chiar aşa de rău”. Eu în ’89 aveam 12 ani, erau anii ăia când nu mai exista nimic pe la alimentare şi lumea spunea “dacă ar şti Ceauşescu!”, cumva erau ăştia răi, primarii, dar el nu ştia săracul, sau Leana e rea, dar el este bun şi ea nu stiu ce.
Cam aşa şi noi cu PSD-ul, stai puţin că este acest Dragnea care este un munte de ticăloşie, dar în rest acolo se află şi foarte mulţi oameni buni, asta ni se spune întotdeauna, “sunt foarte mulţi oameni buni”.
Ieri exact aveam o dispută - cred că cu cineva dintr-un birou de europarlamentari PSD - “lasă că se va vedea, e încet, încet dar se va vedea când PSD-ul va veni cu oamenii lui buni şi morali”. Nu există oameni buni, hai să fim foarte direcţi şi sinceri.
Se spune, au dispută între două bande, bla bla, bla bla, dar aceşti oameni deosebit de buni şi de morali nu i-ai văzut în lunile astea de până acum, nu? Aceşti oameni nu or să aibă nici de acum încolo nişte puncte de vedere foarte ferme, morale, când o să ne trezim cu tot felul de ordonanţe şi legi şi chestii de genul asta. Să fim foarte sinceri. Nu există oameni buni în PSD! Uite, mă uit la ei şi dacă se uită vreun om din PSD, îi spun foarte sincer că nu există oameni buni în PSD, cum nu au existat nici în Gestapo, cum nu au existat nici în NKVD-uri şi nici în comisia de aprobare a prizonierilor din gulag. Există oameni laşi, hoţi şi corupţi. Una din toate sau toate trei la un loc."
Dacă vrei ca lucrurile să se schimbe trebuie să fii acolo
Irina Zamfirescu - "Eu am încercat de două ori să iau cuvântul în faţa Consiliului General, Oana Preda de la CER a depus şi ea cerere să ia cuvântul, Marian Ivan de la Optar a depus şi el cerere să ia cuvântul în faţa Consiliului General, nu am reuşit niciodată, ori lucrul ăsta mi se pare extrem de grav. Viceprimarul, bineînţeles, când am imputat imposibilitatea de a mă adresa Consiliului mi-a spus că singurele proiecte în care ei înţeleg ca cetăţeanul să se adreseze consiliului este atunci când o problemă îi vizează direct, adică PUZ.
Pe probleme abstracte, ca de exemplu, bugetul capitalei, nu înţeleg ei de ce să îmi dau eu cu părerea pentru că nu mă afectează direct, drept pentru care ei, folosind aceste argumente aberante, nu ne-au permis niciodată să luăm cuvântul în faţa consiliului ceea ce e extrem de grav pentru că, fac încă un lucru, ei în momentul de faţă pun în dezbatere publică sub 5% din proiectele pe care ar trebui să le puna în dezbatere.
Modalitatea de înregistrare prevăzută în Regulamentul Consiliului General, nu s-a schimbat nimic de la ultima şedinţă, acest regulament a fost trecut prin şedinţa Consiliului General din luna februarie, am fost mai multe organizaţii guvernamentale, cred că vreo 5-6, care am semnat un apel public către primar şi către consilieri să modifice secţiunea dedicată cetăţenilor pentru că este extrem de ambiguă şi poate lăsa loc de abuz, ceea ce s-a şi întâmplat.
În principiu, situaţia e aceeaşi ca luna trecută, din punctul meu de vedere, diferenţa va fi că poate vom fi aşteptaţi de dubele jandarmeriei şi poliţie."
Cătălin Teniţă - "Până la urmă, aparent oamenii ăştia, primitivi cum sunt, nu par a răspunde decât la demonstraţii de mase. Dacă tu le trimiţi un text foarte frumos, cu motivare de la Magna Carta încoace, de la ce vrei tu, ştiinţific, filozofic, or să facă pipi pe el.
În schimb, dacă vor vedea 200 de oameni, 300 de oameni acolo, vor vedea cererile respective, vor trebui să facă ceva. În mod cinstit, eu nu mai am atâta naivitate, deşi sunt o persoană naivă, să cred că or să facă ceva. Bun, părerea mea este că or să facă ceva prost, rău, nesimţit. Bunăoară, să îşi ia oameni de la PSD şi să îi înregistreze primii pe listă sau să inventeze o altă formă, să spună că locurile de la cetăţeni sunt în revizie tehnică, sau habar nu am ce pot să mai inventeze. Dar, din punctul meu de vedere, dacă fiecare stă şi se gândeşte “ce vreme bună e afară, ce mi-ar plăcea să merg în parc” sau “uite că am foarte multă treabă la muncă sau alte parascovenii de genul asta, da, or să ne aştepte cu 6 dube, nu cu o dubă, şi atunci or să ne trimită la plimbare şi cam asta este.
În schimb, dacă fiecare spune “trebuie să fac ceva şi pentru situaţia asta fizic” şi va veni acolo, s-ar putea ca lucrurile încet, încet să se schimbe.
Repet, nu or să se schimbe nici pe declaraţii publice, nici pe like-uri, nici pe îmbrăţişări “vai ce bine aţi făcut voi”, or să se schimbe fix pe corpore acolo pentru că oamenii ăştia funcţionează foarte primitiv, pe criteriul corpuri, masă corporală, volum, masă metrică.
Trebuie să mergem mai mulţi, mai solizi, cu baloane, cu flori, habar n-am, dar trebuie să fim acolo. Şi trebuie să fim acolo şi în luna iunie, şi în luna iulie şi în luna august, astfel încât să se creeze un reflex. Dacă de vreo 10 ori or să fie suficienţi oameni acolo, or să înţeleagă că lucrurile s-au schimbat.
Acolo (la Primărie) se discută despre banii noştri. Mulţi bani!
Teniţă - Bugetul Primăriei e de 1,1, miliarde de euro, în Bucureşti, cu tot cu suburbii etc. sunt 3 milioane de oameni, asta înseamnă că fiecare om din oraşul ăsta dă câte vreo 350 de euro ca lucrurile să se întâmple. Scuză-mă, dar pentru mine - şi nu mă consider un om sărac - mie 350 euro mi se par o sumă substanţială, un city break, două weekenduri la mare, nu e o instituţie din asta, gen Institutul Naţional de diplomaţie şi ni s-a pus pata să intrăm şi noi acolo.
Nu, e vorba de o instituţie care gestionează mai mulţi bani, ai noştri! Iar banii noştri sunt cheltuiţi extrem de prost.
Primăria, specialistă în a îngropa informaţiile de interes public
Irina Zamfirescu - Suntem artişti în a găsi artificii şi a evita legea. Pentru că şi acum, conform legii, există de exemplu în textul de lege, tipuri de documente minime obligatorii care trebuie să fie disponibile în mediul on-line. Ori dacă încercaţi acum să intraţi la Primăria Generală şi să găsiţi regulamentul care ne permite să intrăm la şedinţele de consiliu, mă îndoiesc că 10% din cei care se uită acum vor găsi acest document.
Deci există o artă de a îngropa aceste informaţii (de interes public) în site că este imposibil să nu apelezi la 544, şi mi s-a întâmplat de curând să cer o informaţie cu ceva din buget. Bineînţeles, răspunsul lor a fost “este disponibil on-line”. Nu am reuşit să găsesc nici până acum acel document pe site. Dau câteodată şi link dar e dintr-ăla pe 3 rânduri pe un document scanat.
Îmi dau seama că astea par nişte detalii, dar sunt lucruri care împiedică, eu asta cred că se întâmplă, este rea-credinţa. Împiedică cetăţeanul să ajungă la informaţii şi deci să aibă pretenţii de la autoritatea publică.
Întâlnirea reprezentanţilor grupului Rezistenţa cu Irina Zamfirescu şi Cătălin Teniţă a avut loc în cadrul proiectului #Rezistenţa 360, un proiect al grupului civic #REZISTENŢA, al cărui scop este crearea unor punţi de dialog şi comunicare reală şi obiectivă între societatea civilă şi clasa politică, şi explicarea evenimentelor şi acţiunilor politice într-un limbaj simplificat pentru cetăţenii României. În cadrul acestui proiect, protestatarii au avut întâlniri cu jurnalista Ramona Ursu, cu senatorul PNL Florin Cîţu, cu Oana Gheorghiu de la Dăruieşte Viaţă, cu judecătorul Cristi Danileţ, cu filozoful Gabriel Liiceanu, cu (acum fostul) lider al USR Nicuşor Dan, cu parlamentarii USR Cristian Ghinea, Florina Presadă şi Cristian Seidler.