Jurişti cu experienţă acumulată peste hotare, vor putea candida la funcţia de procuror general al R. Moldova

Procuratura Generală, Chişinău
Procuratura Generală, Chişinău (deschide.md)

Procedura de accedere în funcţia de procuror general sau procuror-şef al procuraturilor specializate a fost modificată de către deputaţii de la Chişinău.

Astfel, potrivit amendamentelor la Legea cu privire la Procuratură adoptate în prima lectură, la funcţia de procuror general sau de şef al procuraturilor specializate vor putea candida persoane care au o experienţă profesională de zece ani în domeniul dreptului, acumulată atât în R. Moldova, cât şi peste hotare.

”Propunerea respectivă urmăreşte aducerea în funcţiile nominalizate a persoanelor cu adevărat independente şi cu o experienţă profesională recunoscută atât în interiorul ţării, cât şi în afara ei”, a declarat preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate.

De asemenea, proiectul de lege prevede instituirea unei comisii independente, formate din persoane din afara sistemului, care să fie implicată în procedura de numire a procurorului-şef din cadrul procuraturilor specializate. Această Comisie va fi constituită din cinci membri – unul desemnat de Ministerul Justiţiei, unul de preşedintele ţârii şi trei membri desemnaţi de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Aşadar, potrivit procedurii Comisia specială va organiza interviuri, va verifica integritatea candidaţilor şi va transmite lista integrală a candidaţilor, cu punctajul şi rezultatele evaluării Consiliului Superior al Procurorilor. Totodată, CSP poate să-şi facă propria evaluare a dosarelor şi, respectiv, să selecteze candidatul care urmează a fi înaintat procurorului general spre numire.

Astfel, CSP este în drept să selecteze orice candidat admis la concurs, chiar dacă acesta nu a fost desemnat învingătorul concursului de către Comisia specială.

Totodată, proiectul prevede şi reglementarea modalităţii încetării funcţiei de interimat a procurorului general. Respectiv, la expirarea a 12 luni de la numirea procurorului general interimar, în cazul în care nu a fost desfăşurat un concurs pentru numirea unui procuror general, CSP poate propune preşedintelui ţării un nou candidat, pentru exercitarea interimatului funcţiei.

Deputaţii din opoziţie au fost împotriva proiectului întrucât ar fi o tentativă de politizare a justiţiei. Ei au menţionat că vor cere în acest sens avizul Comisiei de la Veneţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe