Epoch Times România

Fost procuror general al României despre excluderea lui Danileţ: Pare mai degrabă răzbunare decât ca sancţiune

Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (Florin Chirilă / Epoch Times România)
D.B.
16.12.2021

Fostul procuror general al României Augustin Lazăr a făcut câteva aprecieri referitoare la excluderea judecătorului Cristi Danileţ din magistratură, într-un editorial publicat de G4Media. Concret, Lazăr afirmă că excluderea "nu pare astfel inspirată de modul de gândire al judecătorilor, ci, din exterior, mai degrabă ca răzbunare, decât ca sancţiune de îndreptare".

"Mai mult, în aceeaşi zi, CSM a sancţionat mai uşor un alt judecător (cu sancţiune disciplinară în antecedente), pentru o postare pe reţele de socializare care reprezintă o faptă clară. Examinând imaginea panoramică a evenimentelor, observăm că această procedură disciplinară nu este izolată. Ea face parte dintr-o serie de fapte suspecte care, în literatura de specialitate, se numesc coincidenţe stranii şi care trebuie clarificate. Ne aminteşte, spre exemplu, de alte proceduri inechitabile viciate politic: revocarea procurorului şef DNA şi urmărirea sa penală, declanşarea procedurii de revocare a fostului procuror general al PÎCCJ, cu ocazia Zilei europene a justiţiei civile, ziua sa de naştere", a subliniat Augustin Lazăr.

Fostul procuror general al României aminteşte că judecătorul Cristi Danileţ este autorul articolului de analiză "Justiţie versus Politic: de la neputinţă la independenţă", publicat în volumul colectiv "900 de zile de asediu neîntrerupt", apărut în Editura C.H. Beck, o contribuţie la devoalarea mecanismului netransparent al pseudo-reformei judiciare din perioada 2017-2019, care ameninţa statul de drept şi a produs o mobilizare generală pentru susţinerea justiţiei.

Astfel că Danileţ şi majoritatea magistraţilor coautori ai volumului colectiv, susţinători ai independenţei justiţiei, sunt deja subiecţii unor proceduri disciplinare în curs.

"În concluzie, scopul vizat prin sancţionarea unui lider al magistraţilor - deja pedepsit pentru delict de opinie, este un mod evident de a fi ţinut ocupat în proceduri disciplinare, neimplicat în problemele Justiţiei, apoi, inhibarea conduitei judecătorilor care împărtăşesc ideile independenţei magistraturii. Aceasta în contextul pregătirii alegerilor pentru mandatul viitorului CSM. Decizia nedefinitivă, vădit ilegală, de excludere din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ, nu ar trebui să reziste controlului de legalitate al ÎCCJ", este de părere Augustin Lazăr.

În final, fostul procuror general avertizează că procedura disciplinară împotriva judecătorului Cristi Danileţ "vă rămâne un moment jenant în istoria CSM".

"Ea nu va speria, ci va motiva noile generaţii de magistraţi români - judecători şi procurori cetăţeni europeni - cu o pregătire superioară la Institutul Naţional al Magistraturii, care nu-şi datorează nimănui cariera profesională pentru care au muncit din greu. Aceşti magistraţi nu au motive de temere şi nici de obedienţă politică, ei trebuie să se simtă acasă în ţara lor şi responsabili de înfăptuirea unei justiţii demne, veritabile", a conchis Augustin Lazăr.

Articolul complet aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor