Igor Dodon, citat la Procuratura Generală în dosarul Energocom

Igor Dodon, preşedintele R. Moldova
Igor Dodon, preşedintele R. Moldova (facebook.com/Dodon Igor)

Fostul preşedinte al R. Moldova Igor Dodon a fost citat pentru data de 27 decembrie la Procuratura Generală, scrie presa de la Chişinău, menţionând că informaţia a fost confirmată de către procurorul Mariana Cherpec, responsabilă de comunicare a Procuraturii Generale cu reprezentanţii presei.

Igor Dodon, care recent a fost ales preşedinte de onoare al Partidului Socialiştilor, urmează să fie audiat în cadrul cauzei penale SA „Energocom” privind procurarea energiei electrice în perioada 2008-2009.

Fostul şef de stat este bănuit de faptul că în anul 2008, pe când conducea Ministerul Economiei, ar fi participat la o schemă criminală de import a energiei electrice, în care statul ar fi fost delapidat cu aproape 124 de milioane de lei.

Experţi în energetică de la Chişinău afirmau anterior că pe cazul menţionat a fost deschisă o cauză penală, dar aceasta a fost clasată la o lună de la depunerea mărturiilor fără ca subiectul să fie investigat.

Conform acestora, în schemă ar fi fost implicaţi Igor Dodon, pe atunci ministru al Economiei, şi Zinaida Greceanîi, pe atunci prim-ministru, contractul vicios fiind semnat de Alexandr Gusev, pe atunci director la Energocom, promovat mai târziu la Moldovagaz.

În replică, Igor Dodon a scris pe reţelele de socializare că nu a primit niciun fel de citaţie, dar dacă va primi, cu siguranţă că se va prezenta, întrucât subiectul de 13 ani vechime a fost „demult analizat din toate unghiurile şi consumat. Acesta nu conţine absolut nimic dubios şi incriminator în privinţa mea personal”.

„Vreau să vă asigur că acest subiect cu citaţia la Procuratură e o fumigenă lansată în mass-media, fiindcă azi guvernarea nu ştie ce să mai inventeze pentru a distrage atenţia cetăţenilor de la tarife, eşecuri, preţuri mari, alegeri antidemocratice la Bălţi şi căderea PAS-ului în sondaje”, a adăugat politicianul, subliniind că nu se va lăsa intimidat.