Valls: Atacurile aeriene franceze împotriva Statului Islamic vor continua

Premierul francez Manuel Valls a promis că îi va “distruge” pe cei aflaţi în spatele atacurilor fatale din Paris. El a declarat că “suntem în război” şi a promis că va lua măsuri excepţionale.
Premierul francez Manuel Valls.
Premierul francez Manuel Valls. (PIERRE ANDRIEU / AFP / GettyImages)

Franţa va continua să participe la atacurile desfăşurate de coaliţia condusă de SUA împotriva poziţiilor Statului Islamic din Siria, a confirmat sâmbătă premierul francez Manuel Valls.

Valls a declarat la postul de televiziune TF1 că avioanele de luptă franceze îşi vor menţine nivelul de atacuri aeriene din Siria, după ce grupul jihadist şi-a asumat răspunderea pentru atacurile din Paris în care au murit 129 de oameni şi au fost răniţi peste 350.

“Suntem în război şi, deoarece suntem în război, vom lua măsuri excepţionale”, a declarat el, adăugând că Parisul îi va vâna pe cei care comit atacuri în Europa, dar şi în Siria şi Irak. “Vom câştiga acest război”, a promis Valls.

Franţa s-a alăturat luptei internaţionale împotriva Statului Islamic în 2014 şi şi-a extins campania în Siria în luna septembrie, conform Deutsche Welle.

Multe dintre loviturile aeriene franceze au vizat tabere de pregătire ale grupului jihadist, în condiţiile în care s-a raportat că aproximativ 600 de cetăţeni francezi luptă pentru Statul Islamic.

Statul Islamic a menţionat în mod specific loviturile aeriene franceze în declaraţia publicată sâmbătă pe Internet, în care şi-a asumat răspunderea pentru atacurile de vineri noaptea din Paris.

Săptămâna trecută, avioanele de luptă franceze au vizat un centru de distribuţie petrolieră situat în apropiere de Deir ez-Zor, în estul Siriei, care este controlat de militanţii jihadişti.

Cele 12 avioane de luptă franceze implicate în operaţiuni în Siria îşi au baza în Emiratele Arabe Unite şi Iordania.

La începutul acestei luni, preşedintele francez Francois Hollande a anunţat că Parisul va trimite un portavion în Golful Persic.

Franţa a insistat că, deşi face parte dintr-o coaliţie condusă de SUA, Parisul decide independent pe cine şi ce ţinte să lovească în Siria.

Luna trecută, Hollande a avertizat că cetăţenii francezi care s-au înrolat în Statul Islamic s-ar putea întoarce din Siria şi Irak şi să “planteze bombe în ţara noastră”.

După valul de atacuri de vineri noaptea din Paris, autorităţile franceze au declarat impunerea stării de urgenţă, au trimis mii de soldaţi pe străzi şi au închis graniţele ţării.