Franţa în stare de urgenţă după o serie de atacuri teroriste în Paris. Statul Islamic revendică atacurile
alte articole
UPDATE. Bilanţ negru. Nu mai puţin de 129 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 352 au fost rănite, dintre care 99 în stare gravă, în urma atentatelor de la Paris, informează publicaţia Le Figraro.
* * *
UPDATE. Într-o declaraţie oficială, grupul Statul Islamic şi-a asumat răspunderea pentru atacurile din Paris şi a declarat ca Franţa este o ţintă principală pentru militanţii islamişti, conform The Guardian.
Grupul susţine că a studiat cu atenţie locaţiile pentru atacuri, care au fost desfăşurate de luptători înarmaţi cu mitraliere şi care aveau asupra lor centuri cu explozibili pentru a se sinucide.
* * *
Preşedintele Francois Hollande a declarat stare de urgenţă după ce un număr necunoscut de bărbaţi au deschis focul în partea estică aglomerată a capitalei Paris, au năvălit în sala de spectacole Bataclan în timpul unui concert în plină de desfăşurare şi au declanşat mai multe dispozitive explozibile la stadionul naţional francez, Stade de France, care era plin până la refuz pentru un meci de fotbal dintre Franţa şi Germania – inclusiv Hollande aflându-se printre spectatori.
Un procuror din Paris a afirmat că se crede că peste 127 de oameni au fost ucişi în aceste atacuri. Aproximativ 200 de oameni au fost răniţi, dintre care peste 90 în stare gravă. Oficialii francezi se tem că numărul morţilor ar putea creşte.
Referitor la informaţia potrivit căreia cetăţeanul român Andrei Marian Mihai ar fi fost rănit în atacurile produse noaptea trecută în Paris, Ministerul Afacerilor Externe român precizează că un reprezentant al instituţiei a reuşit să vorbească direct cu acesta. Cetăţeanul român a confirmat că nu s-a aflat în zona vizată de atacuri şi, în consecinţă, nu a fost rănit. De asemenea, acesta a confirmat că informaţiile apărute pe contul său de Facebook au fost postate de alte persoane şi nu sunt veridice.
Şeful poliţiei din Paris a precizat că există indicii că toţi atacatorii sunt morţi. Cel puţin 8 terorişti au murit, 7 dintre ei în atacuri sinucigaşe. Dar martorii unui schimb de focuri au declarat că poliţia i-a informat că cel puţin un atacator se află încă în libertate, conform The Guardian.
Poliţia capitalei susţine că va continua vânătoarea după posibilii complici la aceste atacuri, pentru care nimeni nu şi-a asumat încă responsabilitatea.
Şase incidente separate
Sâmbătă dimineaţa, presa franceză a raportat despre şase incidente teroriste separate, inclusiv:
- o luare de ostatici la sala de concerte Bataclan, în care se pare că au murit aproximativ 100 de oameni
- un atac armat la restaurantul Le Carillon, soldat cu 11 morţi
- un atac armat la restaurantul Le Petit Cambodge
- un atac armat în faţa barului Le Belle Equipe
- explozii la un bar în faţa Stade de France, în nordul oraşului
La scurt timp după miezul nopţii, Hollande a apărut la televiziunea naţională pentru a face apel la calm şi pentru a anunţa că guvernul său a închis graniţele ţării – o mişcare foarte neobişnuită pentru ţările Uniunii Europene.
„Trebuie să fim plini de compasiune şi să fim uniţi şi să ne menţinem o gândire clară. Franţa trebuie să fie puternică şi statul trebuie să fie puternic. Ceea ce vor teroriştii este ca noi să fim speriaţi. Există lucruri pentru care să fim speriaţi. Dar în faţa terorii trebuie să fim uniţi şi îi vom învinge pe aceşti terorişti”, a declarat Hollande.
În jurul orei 12:30 a.m. ora locală, poliţia franceză a năvălit în sala de concerte Bataclan pentru a pune capăt luării de ostatici. Raidul s-a sfârşit la puţin timp după ora 1 a.m., atacatorii fiind morţi, conform celor declarate de două surse poliţieneşti intervievate de France24.
Mai multe rapoarte media au sugerat că cel puţin 100 de persoane au fost ucise la Bataclan, unde se desfăşura un concert al grupului hard-rock Eagles of Death Metal.
O tânără care se afla în club în momentul atacului a declarat pentru televiziunea franceză BFM: „Am văzut doi bărbaţi. Cel mai mare dintre ei a spus ‘Ce căutaţi în Siria?’. Apoi a deschis focul. Am văzut trupuri căzând în jurul meu. Eu am fost împuşcată în picior. A fost un carnagiu. Nu am văzut niciodată atâţia oameni morţi la un loc”, a povestit, fata, plângând, arată Adevarul.ro
Franţa, alături de alte câteva zeci de state, face parte dintr-o coaliţie condusă de SUA care desfăşoară de peste un an atacuri aeriene împotriva poziţiilor grupului terorist Statul Islamic în Irak şi Siria.
Rămâne de văzut dacă există o legătură directă între implicarea Franţei în conflictul sirian şi atacurile teroriste de vineri noaptea din Paris, care au loc la mai multe luni după ce sediul revistei de satiră Charlie Hebdo din capitala franceză a fost atacat de bărbaţi înarmaţi în luna ianuarie a acestui an. În acel atac, au fost ucise 11 persoane şi rănite alte 11.