Traian Băsescu: "Teroriştii islamişti au declarat război Europei. Totul are o limită"

Atentatele de la Paris au şocat o lume întreagă. Fostul preşedinte Traian Băsescu consideră că, prin acest gest abominabil, teroriştii islamişti au declarat practic război Europei.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Într-o intervenţie telefonică la postul B1 Tv, Traian Băsescu a reiterat faptul că România nu ar trebui să primească refugiaţi impuşi prin sistemul cotelor. "Este o soluţie ilogică şi care va genera multe probleme în statale unde musulmanii sunt repartizaţi artificial".

În ceea ce priveşte informaţia potrivit căreia unul dintre atentatorii sinucigaşi de lângă Stade de France era un imigrant sosit recent în Europa, fostul preşedinte a precizat că la fel ca el sunt alte câteva mii.

"Ca acest individ sunt mii deja în Europa. Şi sunt convins că Europa va avea mult de suferit. Au intrat coordonat. Cei care îi comandă din Sira, din Irak sau de unde sunt ştiu precis unde se află fiecare şi cum să-i utilizeze, care pentru atentate kamikaze, care cu kalaşnikovul, care ştiu să facă bomba. Eu am considerat evenimentele din noaptea trecută că în acest moment teroriştii islamişti au declarat război Europei. Nu întâmplător s-a produs la Paris această catastrofă, în inima culturală, în inima tradiţiilor europene. Semnalul este extrem de puternic", a explicat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte al României este de părere că sângeroasele atentate de la Paris scot în evidenţă un eşec major al serviciilor de informaţii franceze.

"Este un eşec de proporţii al serviciilor de informaţii franceze. Nu este posibil ca pe teritoriul unui stat cu servicii antrenate să se producă simultan şase atentate. Dacă cineva încearcă să spele serviciile franceze, este un om iresponsabil. Dacă vom tolera în Europa explicaţiile unor servicii incompetente şi mor oameni din incompetenţa lor, o să avem mult mai multe evenimente. Aici s-a acţionat într-o reţea şi responsabilitatea serviciilor de informaţii franceze este gigantică pentru ce s-a întâmplat", a afirmat Traian Băsescu.

Ce se poate face?

"Este cert că avem două variante. Să trimitem trupe NATO pe teritoriul Siriei şi nu numai al Siriei pentru că trebuie lichidate structurile Statului Islamic şi în Siria, şi în Irak, şi în Libia. Sau să consolidăm armata siriană. Îmi pare rău, dar este o realitate pe care eu o susţin de trei ani. Armata să fie consolidată şi să pună sub control teritoriul sirian. După care să se stabilească soarta lui Bashar al Assad pentru că nu putem să intervenim noi pe de o parte şi armata siriană pe de altă parte. Asta este o soluţie, dar pe mine mă interesează soluţiile în Europa. Deocamdată, în Europa avem lideri care par naivi.

Un măcel în Siria nu va schimba soarta Europei. Noi avem probleme la noi acasă şi sunt legate de incapacitatea noastră de a ne apăra. În primul rând, noi trebuie să punem informaţiile la un loc. Avem trei ameninţări asimetrice la adresa Uniunii Europene: traficul de persoane, traficul de droguri şi terorismul. Fiecare serviciu secret din ţările UE ţine informaţia în buzunarul lui. Avem obligaţia să creăm o agenţie la nivelul UE în care toate serviciile din UE să pună la dispoziţie toate informaţiile pe care le au faţă de aceste ameninţări. Orice dâră de informaţie, pusă cap la cap.

Avem de ales între a preţui securitatea cetăţenilor europeni sau a spune, veniţi, eu, Europa pot să fiu o mamă bună. Prima obligaţie a oricărui Guvern este securitatea cetăţenilor europeni. Dacă punem la îndoială această prioritate zero, eu, ca autoritate de stat, am o atitudine criminală. Totul are o limită, mai ales când ştiu că aceste veniri sunt însoţite de oameni care sunt antrenaţi să ucidă. Avem de ales: ne protejăm cetăţenii europeni şi creştini sau dăm Europa musulmanilor", a opinat Traian Băsescu.