Judecătorul Danileţ îl contrazice pe Ciorbea - Poate ataca OUG-ul care mutilează Codul Penal la CCR

Ciorbea ar putea repara răul făcut de PSD prin ordonanţa vizând mutilarea Codului Penal în favoarea corupţilor. Puterea şi dreptul le are, mai lipseşte să şi vrea...
Loredana Diacu
01.02.2017

alte articole

Cristi Danileţ (Epoch Times România)
Loredana Diacu
01.02.2017

Victor Ciorbea are şi dreptul şi posibilitatea de a sesiza CCR pe tema neconstituţionalităţii OUG de modificare a codurilor penale începând din momentul în care aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial, consideră judecătorul Cristi Danileţ, până de curând membru al CSM.

Şi nu numai că Ciorbea poate sesiza CCR fără să aştepte zece zile până când ordonanţa va intra în vigoare, dar ar avea şi datoria morală căci, dacă aşteaptă până când OUG-ul intra în vigoare va fi tardiv: în temeiul aplicării legii celei mai favorabile, ordonanţa va putea fi invocată în instanţe de avocaţii corupţi, pentru a-şi scăpa clienţii.

"OUG este în Monitorul Oficial, poate fi contestată fără problemă. Cert este că ceea ce se întâmplă (atacarea la CCR şi decizia Curţii n.r.) trebuie să aibă loc în cadrul celor 10 zile. După, nu mai are importanţă dacă se abrogă sau e neconstituţională", a explicat Danileţ pentru Epoch Times.

Astfel, Codul Penal spune la Articolul 5*) Aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei (1) În cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă. (2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi actelor normative ori prevederilor din acestea declarate neconstituţionale, precum şi ordonanţelor de urgenţă aprobate de Parlament cu modificări sau completări ori respinse, dacă în timpul când acestea s-au aflat în vigoare au cuprins dispoziţii penale mai favorabile.

Reamintim că Victor Ciorbea a declarat astăzi, răspunzând la o întrebare a presei că nu poate ataca la Curtea Constituţională OUG de modificare a codurilor penale, adoptată de Guvern, miercuri noapte, până nu intră în vigoare.

"Vreau să verific şi în Monitorul Oficial pentru că, din câte am înţeles, OUG ar urma să intre în vigoare peste 10 zile. Potrivit legii, nu avem competenţa de a o ataca la Curte decât după ce intră în vigoare. Prin urmare, în această perioadă de zece zile noi nu avem nicio competenţă. Chiar domnul preşedinte preciza la CSM că solicită CSM să constate că s-a născut un conflict juridic de natură constituţională şi să sesizeze direct CCR. Precizez că în materie de conflict juridic de natură constituţională, noi nu avem competenţa. În această perioadă de 10 zile nu avem nicio competenţă", a declarat Victor Ciorbea, citat de Gândul, pentru Realitatea TV.

Revenind la ordonanţe, amintim că marţi seară Guvernul a adoptat pe şest cele două ordonanţe mult hulite de societatea civilă şi criticate de instituţiile anticorupţie. Adoptarea a fost făcută pe furiş, fără ca cele două acte normative să fi fost puse pe ordinea de zi, într-un dispreţ total faţă de opinia celor peste 100.000 de oameni care au ieşit pe stradă duminică trecută pentru a protesta şi faţă de poziţia instituţiilor anticorupţie.

La doar câteva ore de la adoptare, ordonanţele au apărut în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că încep să producă efecte în favoarea corupţilor, atât a celor aflaţi după gratii cât şi a celor cu dosare pe rolul instanţelor sau în curs de instrumentare.

La scurt timp după ce s-a aflat despre adoptarea ordonanţelor, mii de oameni au ieşit pe străzi atât în Capitală cât şi în multe alte oraşe ale ţării.

Reamintim că acelaşi Ciorbea a fost foarte competent când a venit vorba de a sesiza la CCR legea care le interzice condamnaţilor penal să intre în Guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor