Fericire mare în rândul infractorilor: Guvernul Grindeanu a adoptat "ordonanţele-elefant"

În ciuda protestelor populaţiei şi a nemulţumirilor exprimate de principalele instituţii judiciare, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis, Guvernul Grindeanu a adoptat infamele "ordonanţe-elefant" privind graţierea şi modificarea Codurilor penale în favoarea infractorilor.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

UPDATE : În timp ce zeci de mii de oameni protestează în faţa Guvernului, cele doua ordonanţe adoptate pe şest de Guvernul Grindeanu au fost publicate în Monitorul Oficial, scrie HotNews.

UPDATE. Cotidianul „Adevărul” a obţinut noua versiune a ordonanţei de urgenţă privind modificările la Codul Penal. Potrivit documentului, Guvernul a inclus în texul actului normativ un articol prin care exclude explicit de la inculparea pentru abuz în serviciu emiterea, elaborarea şi adoptarea de acte normative, cu alte cuvinte miniştrii se asigură că nu vor fi traşi la răspundere pentru că au adoptat OUG-urile elefant pe furiş şi contrar tuturor doleanţelor Străzii şi insituţiilor anticorupţie.

Documentele obţinute de sursa citată mai arată că proiectul de ordonanţă a fost transmis către Consiliul Superior al Magistraturii, spre avizare, CSM urmând să se întrunească miercuri, la ora 21. Guvernul a adoptat însă ordonanţa fără să mai aştepte avizul şi este posibil ca OUG-ul să se publice peste noapte în Monitorul Oficial, astfel încât avizul CSM să rămână fără obiect.

"CSM a primit în această seară spre avizare noua variantă a OUG cu privire la dezincriminarea abuzului în serviciu şi neglijenţa în serviciu. Preşedintele CSM a convocat pentru miercuri ora 9.00 şedinţă a Plenului. Guvernul însă a adoptat această OUG în seara de marţi. Prin dezincriminarea unor infracţiuni, se vor închide dosarele aflate la procuror, se vor închide dosarele aflate în instanţa de judecată, iar cei condamnaţi deja vor fi puşi în libertate imediat şi se va şterge această condamnare din cazier", a declarat judecătorul Cristi Danileţ, fost membru CSM.

"Am o sugestie pentru Guvern: daţi încă o OUG şi abrogaţi Codul Penal cu totul!", a adăugat, revoltat, judecătorul.

Mai multe detalii despre manevra făcută de Guvern aici.

***

Printr-o mişcare surpriză care va provoca fără îndoială valuri de furie, Guvernul Grindeanu a decis să adopte, în cadrul şedinţei de miercuri seară, deşi nu erau pe ordinea de zi, controversatele ordonanţe privind graţierea şi modificarea Codurilor penale care au declanşat cele mai mari proteste de după Revoluţie.

Florin Iordache a declarat că se menţine pragul de 200.000 de sub care fapta nu mai e considerată penală, însă va fi eliminată condiţia punerii în mişcare la plângerea prealabilă.

Cele două acte normative sunt văzute de DNA, Parchetul General, CSM etc. drept lovituri grele la adresa luptei anticorupţie.

Opoziţia se revoltă

"Hoţeşte, noaptea, guvernul lui Liviu Dragnea a adoptat cele două ordonanţe de urgenţă privind amnistia şi graţierea. Putem face trei lucruri: sa ieşim în stradă mâine dimineaţă, să cerem Avocatului Poporului să conteste ordonanţele la CCR şi să cerem preşedintelui CSM, care a avizat negativ proiectele, să ceară CCR să constate un conflict juridic de natură constituţionala cu guvernul. Noi vom face aceste lucruri, dar e nevoie de toţi", a precizat Nicuşor Dan, preşedintele USR.

Şi şefa PNL, Raluca Turcan, s-a declarat la fel de revoltată.

"Ca hoţii, noaptea, l-au albit pe Liviu Dragnea. România se află într-un moment de cotitură. La 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană şi aproape 100 de ani de la Marea Unire, un partid câştigă alegerile şi guvernează fără pic de ruşine, pentru hoţi", a afirmat Raluca Turcan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne