Judecătoarea care a achitat-o pe Rarinca, cercetată disciplinar de CSM
alte articole
Inspecţia judiciară a sesizat Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în cazul judecătoarei Risanta Găgescu de la Curtea de Apel Bucureşti, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Risanta Găgescu este judecătoarea care a făcut parte din completul ce a decis în mod definitiv achitarea Marianei Rarinca, acuzată de şantajarea şefei Înaltei Curţi, Livia Stanciu, decizie casată ulterior în urma unei contestaţii în anulare depuse de DNA. Mariana Rarinca a sfârşit prin a fi condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare.
Inspectorii judiciari o acuză pe Risanta Găgescu că a intervenit în soluţionarea contestaţiei în anulare. Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a CSM, care va decide cu privire la răspunderea judecătorului în cauză.
Care sunt acuzaţiile aduse judecătoarei
1. Manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, abatere disciplinară în Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, constând în aceea că judecătorul a intervenit în soluţionarea unei contestaţii în anulare împotriva unei decizii penale pe care a pronunţat-o, prin participarea la şedinţa de judecată, formularea de cereri, depunerea de înscrisuri şi acceptarea, fără niciun fel de obiecţiuni, a apărărilor formulate de avocatul său, avocat care, pe de o parte, a asigurat apărarea şi în două rânduri resursele financiare pentru una din părţile cauzei soluţionate prin decizia contestată şi care, pe de altă parte, a acordat asistenţă juridică în cursul cercetării disciplinare a judecătorului în cauză.
2. Imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror, abatere disciplinară prevăzută de Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, prin aceea că, deşi nu avea nicio justificare legală să intervină în contestaţia în anulare, l-a atenţionat pe judecătorul învestit cu soluţionarea acesteia să se abţină de la judecată.