John Kerry îngrijorat de planurile Rusiei de a-şi extinde arsenalul nuclear

Secretarul de stat american John Kerry
Secretarul de stat american John Kerry (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)

Secretarul de Stat american John Kerry a declarat marţi că planurile Rusiei de a-şi mări arsenalul nuclear sunt “îngrijorătoare” şi ar putea prevesti o revenire la ostilităţile internaţionale din timpul Războiului Rece.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat marţi la deschiderea forumului tehnico-militar “Armata-2015” la Kubinka, în apropierea Moscovei, că Rusia îşi va extinde arsenalul nuclear cu peste 40 de rachete balistice. În plus, liderul rus a promis autorităţilor militare ruse că o gamă de arme şi echipamente noi, de ultimă generaţie, vor fi de asemenea livrate unităţilor militare în lunile următoare.

John Kerry şi alţi lideri occidentali şi-au exprimat îngrijorarea faţă de afirmaţiile lui Putin, susţinând că “nimeni nu ar trebui să asculte acest fel de anunţ din partea liderului unei ţări puternice şi să nu fie îngrijorat de implicaţiile pe care le are.”

“Desigur că mă îngrijorează. Avem acordul START şi încercăm să ne îndreptăm în direcţia opusă”, a mai declarat Kerry, făcând referire la acordul pentru dezarmarea nucleară încheiat în 1991 între Statele Unite şi fosta Uniune Sovietică. “Am avut o colaborare enormă începând din anii 1990 în materie de distrugere a armelor nucleare care se aflau pe fostele teritorii ale Uniunii Sovietice şi nimeni nu vrea ca noi să mergem înapoi. Nimeni nu vrea, cred eu, o revenire la un fel de statut de Război Rece.”

Oficialii ruşi au susţinut că şeful de la Kremlin a făcut anunţul său după ce Pentagonul a declarat în urmă cu câteva zile că, pentru a descuraja agresiunea Rusiei în Europa, plănuieşte să instaleze armament greu şi să staţioneze 5.000 de militari în câteva state est-europene: cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - în Polonia, România şi Bulgaria.

Relaţiile dintre Rusia şi SUA sunt foarte tensionate datorită conflictului armat din estul Ucrainei. Washingtonul şi aliaţii săi acuză Moscova că susţine, cu soldaţi şi arme, rebelii separatişti care se luptă cu trupele guvernamentale ucrainene în estul Ucrainei – un conflict care s-a soldat până acum cu moartea a peste 6.400 de oameni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe