Jean-Claude Junker: UE ar trebui să semneze ”foarte rapid” acordul de asociere cu Republica Moldova

Premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, la summitul UE-UA in capitala libiana Tripoli 29 noiembrie 2010.
Premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, la summitul UE-UA in capitala libiana Tripoli 29 noiembrie 2010. (MAHMUD TURKIA / AFP / Getty Images)

Candidatul PPE la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a anunţat, duminică, că Uniunea Europeană ar trebui ” să semneze Acordul de asociere cu R.Moldova foarte rapid ”, pentru a-l împiedica pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să intervină precum a făcut-o în Crimeea, notează mediafax.

Există riscul ca preşedintele rus, Vladimir Putin, să îşi dorească Transnistria, Odessa şi chiar restul teritoriilor până la gurile Dunării, a avertizat, duminică, Traian Băsescu.

Dacă se pregătesc toate documentele, cea mai probabilă dată la care Republica Moldova ar putea semna ar fi în luna mai, a declarat, vineri, preşedintele Traian Băsescu. Conform înţelegerii iniţiale, republica Moldova ar trebui să semneze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană în luna iunie 2014.

Devansarea datei pentru semnarea Acordului de Asociere a primit ”deja acordul cancelarului Merkel, a preşedintelui Barroso şi a preşedintelui Van Rompuy (...) toţi şefii de stat şi de Guvern au fost de acord cu această decalare a termenului de semnare, pentru Republica Moldova", a adăugat preşedintele Băsescu.

La scurt timp după referendumul ce a avut loc în Crimeea, autorităţile separatiste de la Tiraspol şi-au manifestat intenţia de a se alipi la Federaţia Rusă şi au completat o cerere către Moscova în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe