Jean-Claude Junker: UE ar trebui să semneze ”foarte rapid” acordul de asociere cu Republica Moldova

Premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, la summitul UE-UA in capitala libiana Tripoli 29 noiembrie 2010.
Premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, la summitul UE-UA in capitala libiana Tripoli 29 noiembrie 2010. (MAHMUD TURKIA / AFP / Getty Images)

Candidatul PPE la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a anunţat, duminică, că Uniunea Europeană ar trebui ” să semneze Acordul de asociere cu R.Moldova foarte rapid ”, pentru a-l împiedica pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să intervină precum a făcut-o în Crimeea, notează mediafax.

Există riscul ca preşedintele rus, Vladimir Putin, să îşi dorească Transnistria, Odessa şi chiar restul teritoriilor până la gurile Dunării, a avertizat, duminică, Traian Băsescu.

Dacă se pregătesc toate documentele, cea mai probabilă dată la care Republica Moldova ar putea semna ar fi în luna mai, a declarat, vineri, preşedintele Traian Băsescu. Conform înţelegerii iniţiale, republica Moldova ar trebui să semneze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană în luna iunie 2014.

Devansarea datei pentru semnarea Acordului de Asociere a primit ”deja acordul cancelarului Merkel, a preşedintelui Barroso şi a preşedintelui Van Rompuy (...) toţi şefii de stat şi de Guvern au fost de acord cu această decalare a termenului de semnare, pentru Republica Moldova", a adăugat preşedintele Băsescu.

La scurt timp după referendumul ce a avut loc în Crimeea, autorităţile separatiste de la Tiraspol şi-au manifestat intenţia de a se alipi la Federaţia Rusă şi au completat o cerere către Moscova în acest sens.