JD Vance îl avertizează pe Zelenski că va regreta dacă îl "vorbeşte de rău" pe Trump în public

J. D. Vance (Drew Hallowell/Getty Images)
Redacţia
20.02.2025

Vicepreşedintele J.D. Vance l-a avertizat miercuri pe preşedintele ucrainean să nu-l atace pe preşedintele Donald Trump, afirmând că a-l „vorbi de rău” în public nu va face decât să se întoarcă împotriva sa, potrivit Daily Mail.

Vance a vorbit pentru publicaţia citată la câteva ore după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat pe Trump că trăieşte într-un „spaţiu de dezinformare” creat de Rusia.

Limbajul neobişnuit folosit de ambele părţi vine într-un moment critic al războiului dintre Ucraina şi Rusia, în timp ce Trump face presiuni pentru o rezolvare rapidă.

„Ideea că Zelensky îl va face pe preşedinte să îşi schimbe părerea vorbindu-l de rău în mass-media... oricine îl cunoaşte pe preşedinte va spune că acesta este un mod îngrozitor de a trata cu această administraţie”, a declarat Vance în timpul unui interviu exclusiv din biroul său din West Wing.

În acelaşi timp, Trump a intervenit cu propriul său atac pe Truth Social.

„Un dictator fără alegeri, Zelenski ar face bine să se mişte repede, altfel nu va mai avea o ţară”, a scris el.

Aceasta marchează o deteriorare extraordinară a relaţiilor dintre Washington şi Kiev.

Vance a afirmat că Zelenski a primit „sfaturi proaste” despre cum să gestioneze relaţia cu noua administraţie şi că, în ultimii trei ani, i s-a spus că nu poate greşi cu nimic.

Zelenski se teme că va fi exclus, după ce SUA şi Rusia au purtat marţi, în Arabia Saudită, discuţii faţă în faţă cu privire la viitorul Ucrainei.

„Evident, iubim poporul ucrainean. Admirăm curajul soldaţilor, dar credem, de asemenea, că acest război trebuie să se încheie rapid. Aceasta este politica preşedintelui Statelor Unite. Nu se bazează pe dezinformare rusească. Se bazează pe faptul că Donald Trump, cred eu, ştie multe despre geopolitică şi are o viziune foarte clară şi puternică de mult timp”, a continuat Vance.

Săptămâna trecută, Trump a lansat un nou efort pentru pace într-o convorbire telefonică de 90 de minute cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Acest lucru a declanşat panică la Kiev, temându-se că va fi lăsat pe dinafară într-un acord, în timp ce oficialii americani au început să contureze o posibilă înţelegere, sugerând că Ucrainei nu i se va permite să adere la NATO.

Zelenski s-a întâlnit cu Vance în marja Conferinţei de Securitate de la München, săptămâna trecută.

Dar şi-a exprimat nemulţumirea într-o conferinţă de presă miercuri dimineaţă, la o zi după întâlnirea oficialilor americani şi ruşi în Arabia Saudită.

„Din păcate, preşedintele Trump – am un mare respect pentru el ca lider al unei naţiuni pe care o respectăm profund, poporul american care ne susţine întotdeauna – din păcate trăieşte într-un spaţiu al dezinformării”, a spus preşedintele ucrainean.

Trupele ruse au lansat o invazie la scară largă împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022. SUA şi naţiunile europene au furnizat Ucrainei miliarde de dolari în armament şi ajutor. Cu toate acestea, administraţia Trump a transmis clar că un astfel de sprijin nu poate dura la nesfârşit.

Zelenski a afirmat că Trump reproduce retorica rusească în atacurile sale. El a spus că este dreptul SUA să discute probleme bilaterale, dar că America l-a ajutat pe Putin „să iasă din ani de izolare”.

Trump a ignorat îngrijorările Ucrainei în propria sa conferinţă de presă la Mar-a-Lago, marţi.

El a susţinut că rata de aprobare a lui Zelenski este de doar patru la sută şi le-a spus reporterilor că Ucraina „nu ar fi trebuit niciodată să intre în acest război”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor