Apropierea lui Trump de Kremlin pune pe gânduri elitele şi propagandiştii ruşi

Preşedintele american Donald Trump (dr) şi omologul său rus Vladimir Putin. (Jorge Silva/AFP/Getty Images)
Redacţia
22.02.2025

Intenţia preşedintelui american Donald Trump de a obţine un dezgheţ în relaţiile dintre SUA şi Rusia i-a luat prin surprindere pe mulţi la Moscova, derutând elitele ruseşti şi perturbând unele dintre principalele naraţiuni ale propagandei ruseşti, scrie Moscow Times.

În timp ce unele elite îşi şterg praful de pe cardurile Visa şi sărbătoresc posibilitatea de a nu mai fi izolate de Occident, altele se tem de o posibilă capcană a statului profund american.

Primele măsuri de politică externă ale lui Trump - în special în ceea ce priveşte războiul din Ucraina şi relaţiile cu Moscova - au produs o undă de şoc în Europa. Dar au lăsat, de asemenea, oficialii ruşi, diplomaţii, oamenii de afaceri şi propagandiştii legaţi de stat uimiţi, încercând să înţeleagă evoluţia, susţine The Moscow Times, care citează numeroase surse sub rezerva anonimatului.

Nicăieri nu este mai evidentă această tulburare decât în rândurile mass-mediei controlate de Kremlin, care a petrecut ani de zile prezentând SUA drept principalul adversar al Rusiei.

În timp ce Trump caută să dialogheze cu Moscova şi îl critică deschis pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, oficialii ruşi se grăbesc să ajusteze mesajele presei de stat, au declarat două persoane din interiorul guvernului.

„Viziunea asupra lumii pe care am construit-o meticulos de-a lungul anilor, cu un cost foarte mare, este acum fracturată”, a declarat o persoană din interiorul Kremlinului implicată în planificarea ideologică. „A fost genial de simplă: Washingtonul era inamicul. Europa era satelitul său ascultător, lipsit de agenţie, acţionând exclusiv la ordinele SUA.”

Timp de aproape două decenii, preşedintele Vladimir Putin şi cei mai apropiaţi confidenţi ai săi, inclusiv Nikolai Patruşev, Serghei Lavrov şi Serghei Şoigu, au susţinut că problemele din Rusia au fost puse la cale de Washington şi că liderii europeni au tăiat legăturile cu Moscova sub constrângerea americană.

Cu toate acestea, deschiderile lui Trump către Moscova au răsturnat scenariul. În timp ce administraţia sa a iniţiat un dialog cu Rusia, liderii europeni continuă să sprijine Ucraina, contrazicând anii de propagandă a Kremlinului, care a prezentat continentul drept o extensie a influenţei americane.

Semne ale acestei schimbări ideologice apar în mass-media rusească. În timpul unei emisiuni de maximă audienţă a reţelei de stat Rossia 1, în care gazdele au evidenţiat criticile crescânde ale Washingtonului la adresa lui Zelenski, un expert a făcut o recunoaştere neaşteptată.

„Aş dori să spun la televiziunea naţională că, desigur, ideea unei conspiraţii anglo-saxone monolitice care ar fi responsabilă pentru toate problemele noastre s-a dovedit neconvingătoare şi neproductivă”, a declarat Evghenii Mincenko, un strateg politic legat de Kremlin. „Am spus acest lucru de multe ori”.

De la anexarea Crimeei de către Rusia şi invazia sa hibridă din estul Ucrainei în 2014, sentimentul antiamerican a fost o componentă de bază a discursului public, maşinile cu autocolante pe care scria „Obama is a s***bag [Obama este un sac de rahat, n.n.]” fiind o privelişte obişnuită în Moscova. Ulterior, televiziunea de stat şi-a bătut joc în mod deschis de preşedintele Joe Biden.

Acum, însă, Kremlinul a dat ordine stricte presei de stat şi oficialilor să evite orice gest ofensator la adresa noului preşedinte american.

Săptămâna aceasta, în oraşul sudic Stavropol, unui deputat din partidul de guvernământ Rusia Unită i s-a ordonat să îndepărteze din faţa biroului său un preş cu chipul lui Trump. Deputatul, un veteran al invaziei Rusiei în Ucraina, a recunoscut ulterior că a trebuit să se conformeze din cauza „ajustărilor în poziţia generală a echipei”.

Aparenta de-escaladare a tensiunilor cu SUA a stârnit reacţii mixte în cadrul elitei politice şi de afaceri din Rusia.

Unii se aşteaptă ca preşedinţia lui Trump să aducă schimbări tangibile şi să deschidă oportunităţi economice.

„În cercul meu, oamenii au înghiţit în mare parte acest lucru [au crezut în reconcilierea reală]. Toată lumea este sătulă de război. Ei cred că Putin a câştigat. Trump beneficiază şi el - este un om de afaceri, face afaceri. Europa nu s-a adaptat. Bla, bla, bla”, a declarat un cadru superior de la o mare corporaţie legată de stat.

„Unii dintre cunoscuţii mei îşi şterg deja în linişte de praf cardurile Visa şi Mastercard, sperând că sancţiunile vor fi ridicate şi vor apărea noi oportunităţi”, a declarat un fost oficial rus de rang înalt din sectorul bancar.

Cu toate acestea, mulţi rămân sceptici că Washingtonul va adopta o atitudine cooperantă.

„Dezgheţul este bun. Tensiunile cu Europa şi Ucraina sunt rele. Trebuie să negociem cu toată lumea”, a declarat un fost oficial de la Kremlin.

Părerile sunt la fel de împărţite şi în rândul diplomaţilor şi factorilor de decizie politică.

„Comunitatea noastră este, de asemenea, divizată. Unii spun: „Nu credeţi, nu va ieşi nimic din asta. Totul este un circ - nu Trump ia deciziile reale, ci statul profund'”, a declarat un actual diplomat rus. „Dar există şi entuziaşti care au sperat întotdeauna la aşa ceva”.

„[Apropierea de SUA] este o iluzie! Singurul lucru mai rău decât un inamic anglo-saxon este un prieten anglo-saxon”, a declarat un fost înalt oficial guvernamental care lucrează în prezent la o corporaţie de stat.

„Trump este un interpret talentat şi un maestru strateg. El ne atrage într-un scenariu planificat de mult timp, menit să ameţească, apoi să slăbească şi să supună Rusia. Intrigile SUA, NATO şi UE sunt parte a unei politici coordonate. Nu trebuie să avem încredere în ele - trebuie să continuăm să ne urmărim propriile interese”, a avertizat un alt diplomat rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor