Japonia vede o ameninţare în Rusia, China şi cele două Corei, iar un factor de siguranţă în SUA

Premierul nipon, Yoshihiko Noda.
Premierul nipon, Yoshihiko Noda. (TOSHIFUMI KITAMURA / AFP / GettyImages)

Rusia se impune din ce în ce mai mult în rolul unuia dintre polii mondiali ai puterii, fapt care se oglindeşte în amplificarea activităţii militarilor ruşi în Extremul Orient, se spune în noul raport al Ministerului Apărării al Japoniei, dat publicităţii marţi. Tokio este îngrijorat în special de ambiţiile Chinei, de nesoluţionarea diferendului teritorial cu Seulul şi de provocările din partea Coreii de Nord. În ceea ce priveşte siguranţa, aceasta le este inspirată militarilor japonezi doar de prezenţa în ţară a trupelor americane, notează cotidianul rus Kommersant.

'Prezenţa trupelor ruseşti în Extremul Orient este astăzi mai mică decât în perioadele de criză, dar în acelaşi timp ea rămâne una substanţială. De asemenea, Rusia desfăşoară mai des manevre militare în apropierea coastelor Japoniei', se spune în raportul de 400 de pagini al Ministerului nipon al Apărării.

De altfel, Rusia, alături de alte şapte ţări şi regiuni, beneficiază în raport de un capitol separat. Pe 18 pagini se oferă o analiză amănunţită a doctrinei militare a Federaţiei Ruse şi a situaţiei în care se află trupele ruseşti. 'Armata Federaţiei Ruse se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte asigurarea securităţii militarilor, lipsa de disciplină, reducerea numărului de cetăţeni de vârsta recrutării, precum şi condiţiile de viaţă proaste ale militarilor', afirmă autorii raportului. În pofida acestui lucru, Moscova 'continuă să-şi consolideze poziţiile, fiind unul dintre polii influenţei mondiale', consideră Tokio.

În raport se precizează că armata rusă traversează astăzi o perioadă de reformare, care a început în 1997, după ce ţara 'a trecut prin haosul destrămării URSS'. Una dintre principalele componente ale acestui proces este, în opinia autorilor, modernizarea: între altele, Moscova intenţionează să doteze cu arme noi divizia sa din insulele Kurile.

De altfel, planurile Moscovei nu-i provoacă Japoniei o îngrijorare la fel de mare precum activitatea crescândă a militarilor chinezi, constată Kommersant. Relaţiile dintre conducerea Partidului Comunist şi Armata de Eliberare Naţională devin din ce în ce mai complicate, iar influenţa militarilor asupra luării de decizii de politică externă este în creştere, se spune în raport. Autorii lui sunt îngrijoraţi de faptul că bugetul militar al Chinei a crescut în ultimii 24 de ani de 30 de ori, ajungând la 670,3 miliarde de yuani (circa 105 miliarde de dolari).

Raportul Ministerului nipon al Apărării a fost publicat la două zile după ce premierul ţării Yoshihiko Noda a declarat că este gata să răspundă cu ajutorul forţei militare la 'acţiunile ilegale' ale Beijingului în problema insulelor Senkaku din Marea Chinei de Est. Afirmaţiile lui Noda constituie o reacţie la declaraţiile comandamentului militar al Chinei cu privire la faptul că Japoniei ar trebui să i se revendice nu doar insulele Senkaku, ci întreaga prefectură Okinawa.

Nereglementate rămân şi disputele teritoriale dintre Japonia şi Coreea de Sud. În raport se spune că insulele Tokto, amplasate în partea de vest a Mării Japoniei, sunt istoric şi din punct de vedere juridic teritoriu nipon. Imediat după publicarea acestui raport, guvernul Coreii de Sud, care controlează aceste insule de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, i-a cerut Japoniei să-şi 'îndrepte imediat eroarea'.

O altă cauză a îngrijorărilor Tokio o constituie ambiţiile crescânde ale Phenianului. 'Coreea de Nord lucrează în mod activ la elaborarea de arme de distrugere în masă şi de rachete balistice. Aceasta majorează tensiunea în Peninsula Coreeană şi constituie un factor destabilizator în întreaga Asie de Est', se spune în raportul militarilor niponi. Experţii atenţionează: nu trebuie aşteptată o schimbare a cursului conducerii nord-coreene, iar armata va fi principalul sprijin al tânărului lider nord-coreean Kim Jong-un.

Practic, singurul garant al stabilităţii în regiune sunt, în opinia Japoniei, SUA. 'Prezenţa forţelor americane în Japonia constituie un factor ce minimalizează posibilitatea unor întâmplări tragice şi care le conferă siguranţă ţărilor din regiune', conchid militarii niponi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe