Rusia aspiră la supremaţie pe mare

Planurile Rusiei de a amplasa elemente ale flotei sale maritime militare în Cuba, insulele Seychelles şi în Vietnam nu constituie o ameninţare strategică pentru interesele Statele Unite, consideră analiştii. Acesta este un pas mai degrabă politic decât militar, într-o perioadă în care preşedintele rus Vladimir Putin continuă să conteste supremaţia SUA, mai ales în contextul crizei siriene, notează publicaţia americană Washington Times.
(photos.com)
Epoch Times România
31.07.2012
Planurile Rusiei de a amplasa elemente ale flotei sale maritime militare în Cuba, insulele Seychelles şi în Vietnam nu constituie o ameninţare strategică pentru interesele SUA, consideră analiştii. Acesta este un pas mai degrabă politic decât militar, într-o perioadă în care preşedintele rus Vladimir Putin continuă să conteste supremaţia SUA, mai ales în contextul crizei siriene, notează publicaţia americană Washington Times.

Este adevărat că Rusia are 300 de nave, tot atâtea câte are flota maritimă militară a SUA. Cu toate acestea, navele militare ruseşti învechite nu sunt atât de moderne precum crucişătoarele şi torpiloarele americane, dotate cu ogive de autoghidare. Kremlinul are doar un purtător de rachete, în timp ce Washingtonul - 11 purtătoare de rachete nucleare şi grupuri de atac, capabile de ofensive de anvergură. Moscova trimite doar puţine nave în afara apelor sale teritoriale; Pentagonul, dimpotrivă, îşi ţine întotdeauna o pătrime din flota sa pe mare, subliniază cotidianul.

Rusia încearcă să se etaleze ca o mare putere mondială, însă în realitate importanţa sa strategică este în scădere, afirmă profesorul James Russell de la Naval Postgraduate School din Monterey, California. În opinia sa, Rusia, ca de altfel şi fosta Uniune Sovietică, nu a avut niciodată potenţial pentru o adevărată 'proiecţie de forţe' în mări îndepărtate.

Surse de informaţie din cadrul flotei maritime militare a SUA afirmă că amiralii ruşi îşi trasau şi înainte obiective megalomane - de exemplu, să utilizeze mai multe purtătoare de avioane - însă declaraţiile lor nu s-au transpus în viaţă.

La rândul său, analistul american Norman Polmar declară că 'la ora actuală flota maritimă militară este singura forţă cu ajutorul căreia Putin poate demonstra că Rusia rămâne o putere mondială'. 'Putin nu-şi poate trimite nicăieri armata şi nici avioanele, deoarece nu are drept de survol asupra teritoriilor altor ţări', explică Polmar.

De altfel, Rusia îşi foloseşte deja flota maritimă pentru a da 'semnale' SUA: în 2011 un crucişător nuclear a ajuns în Venezuela, iar navele ruseşti intră periodic în apele teritoriale ale Cubei. Cu toate acestea, flota maritimă militară a Rusiei se află 'într-o situaţie foarte proastă, din cauza problemelor financiare: are foarte puţine nave şi submarine bune pentru exploatare, întregul program rusesc pentru construcţia de nave maritime este mult în urma graficului stabilit, iar şantierele navale par abandonate', constată Polmar.

De asemenea, corupţia înrăutăţeşte şi mai mult lucrurile, subliniază Russell. 'Mulţi bani pur şi simplu sunt furaţi, în loc să fie investiţi în popor şi stat. Dacă Rusia nu ar avea arme nucleare, nimeni nu ar lua-o astăzi în considerare', afirmă Russell, citat în final de cotidianul american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor