Jacques Verges, 'avocatul diavolului' în Cambodgia

Avocatul francez, Jacques Verge. (BERTRAND LANGLOIS/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
07.12.2011

După ce a apărat cauza mai multor criminali, controversatul avocat francez Jacques Verge îşi face apariţia în marele proces al khmerilor roşii, din Cambodgia. Procuratura îi acuză pe khmerii roşii că au făcut din Cambodgia 'un lagăr masiv de concentrare', notează marţi ziarul ABC.

Puţini s-ar încumeta, fără să simtă măcar greaţă, să apere clienţi 'iluştrii', care merg de la teroristul Carlos 'Şacalul' la nazistul Klaus Barbie, sau mai recenţi precum fostul vicepremier, Tarek Aziz şi Khieu Samphan, judecat zilele acestea în Cambodgia pentru exterminarea a 2 milioane de oameni în timpul sinistrului regim al lui Pol Pot (1975-79).

Însă avocatul francez Jacques Verges, supranumit 'avocatul diavolului' s-a specializat în cauze pierdute, în asemenea măsură încât şi-a oferit serviciile inclusiv criminalului genocid Slobodan Milosevic, care a preferat totuşi să se reprezinte singur la Curtea de Justiţie de la Haga, sau lui Saddam Hussein, care a optat pentru un conaţional.

Născut la 5 martie 1925 în fostul Siam (azi Tailanda), Verges a crescut în insula franceză Reunion şi s-a alăturat Rezistenţei împotriva naziştilor în al doilea război mondial înainte de a îmbrăţişa comunismul la Universitatea din Paris. În anii aceştia el a înfiripat o relaţie de prietenie cu 'Fratele numărul 1' care urma cursurile la Sorbona unde a pus la cale nefericita utopie care avea să aducă Cambodgia cu secole în urmă, mai exact în 'Anul Zero'.

La sfârşitul anilor 50, Verges a devenit celebru apărând membri ai gherilei de independenţă din Algeria, acuzaţi de terorism în Franţa. Între ei s-a aflat şi o femeie condamnată la moarte Djamila Bouhired, cu care s-a căsătorit după ce a fost graţiată în 1962, cu care a avut trei copii, motiv pentru care s-a convertit la islam.

Graţie retoricii sale elocvente şi abilităţii sale juridice, el reuşea să răstoarne procesele în favoarea clienţilor săi sfârşind rpin a-i acuza pe judecători de aceleaşi crime imputate acestora. Asemeni unui protagonist din filmele cu spioni, Verges a dispărut fără urmă între 1970 şi 1978, timp de opt ani în care se speculează că s-ar fi alăturat unui grup clandestin de eliberare a Palestinei sau că ar fi trăit chiar în Cambodgia în vremea khmerilor roşii.

Lucru pe care el îl neagă în pofida eforturilor de a-şi apăra prietenul Khieu Samphan, preşedinte atunci al Republicii Democratice Kampuchea. Controversat, cinic şi exhibiţionist, el a ajuns să afirme în faţa juraţilor că atrocităţile atribuite khmerilor seamănă a roman scris de Alexander Dumas.

Când a fost întrebat dacă l-ar fi apărat pe Hitler, dacă ar fi avut posibilitatea, el a răspuns că l-ar apăra inclusiv pe George W. Bush, 'cu condiţia să se declare vinovat'. Se spune că însuşi diavolul l-ar fi angajat pentru marea Judecată de Apoi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor