Izvoarele, linişte şi pace? Noi zicem că nu, în ciuda muşamalizării

Platformă nou turnată la Schela, lângă Izvoarele
Platformă nou turnată la Schela, lângă Izvoarele (Ioana Florea/ Epoch Times)

Deşi nu s-a mai auzit nimic prin media despre localitatea Izvoarele, judeţul Galaţi, de două luni de zile, necazurile oamenilor din sat nu s-au sfârşit. Totuşi acum se mai ridică doar câteva voci din sat să vorbească despre cele ce se întâmplă acolo. Mulţi săteni, printre care preotul satului şi-au schimbat radical atitudinea şi nu mai doresc să comenteze.

Nu se mai vorbeşte despre roiurile de cutremure care au început în luna septembrie a anului trecut deşi acestea încă mai au loc. Conform unor săteni, ultimul cutremur în care "pământul se ridică şi coboară, parcă fierbe sub picioare, iar din adâncul lui se aud bubuituri" a avut loc în duminica săptămânii trecute.

Mai ciudat este că pe pagina web a Institutului de Fizică a Pământului ultimul cutremur înregistrat e pe data de 31 octombrie 2013, orele 05:17:27, coordonatele: 2.5 1 45.55N 27.91E Moldova, Galaţi.

De curând o săteancă a avut plăcerea să descopere o groapă de aprox 70 cm în bucătăria casei sale. Sinistru, aceasta se umple cu apă, din când în când.

Alt fenomen “natural” ciudat îl reprezintă schimbarea subită a calităţii apei din zonă, atât a temperaturii cât şi a compoziţiei chimice. Locuitori continuă să bea apa din fântâni, în ciuda faptului că e caldă şi are gust ciudat. O localnică a acuzat că i-au ieşit blânde roşii care dau mâncărime pe corp şi că nu ar fi singura persoană afectată. Ar trebui să existe o staţie de potabilizare a apei, dar a “dispărut” odată cu plecarea televiziunilor din sat.

Acestora li se adaugă ilegalităţile comise în zonă de către autorităţi şi promisiunile neonorate. Oamenii se tem că satul se va scufunda, se întreabă ce se întâmplă şi sunt nemulţumiţi că nu le explică nimeni care e situaţia.

Între timp pereţii locuinţelor li se crapă şi se năruie, iar asiguratorii refuză să îi despăgubească deoarece conform INFP cutremurele sunt sub 3,5 grade pe scara Richter şi "nu au cum să producă pagube".

Mai mulţi oameni se plâng că terenurile lor, date în arendă, au fost concesionate de către primar, Petrom-ului, fără să le ceară nimeni acordul - deşi arenda era pentru altceva. N-au primit niciun ban, mulţi având deja procese deschise pe această temă.

Între timp la punctul de la Schela, zonă unde există sute sau poate mii de sonde de zeci de ani, am descoperit nişte rezervoare de beton suspecte, a căror întrebuinţare este până în prezent neelucidată (vezi foto).

Aflaţi mai multe despre situaţia actuală a satului Izvoarele din reportajul de mai sus.