În Paşcani oamenii "se otrăvesc" bând apă

Apă de la robinet.
Apă de la robinet. (Epoch Times România)

În oraşul Paşcani, izvoarele şi fântânile au fost infestate din cauza îngrăşămintelor, a gunoaielor depozitate în locuri necorespunzătoare şi a WC-urilor săpate în pământ. Din analizele făcute s-a constatat că nivelul toxinelor din apă a atins cote alarmante, şi totuşi locuitorii oraşului consumă apă de la izvoarele „otrăvite”.

În apa celor 15 izvoare din Paşcani sunt nitraţi şi nitriţi care periclitează sănătatea oamenilor. La izvoare s-au pus afişe prin care sunt avertizaţi de calitatea necorespunzătoare a apei, deoarece locuitorii autohtoni preferă să bea apă de la izvoare în locul celei de la robinet, pentru că este mai gustoasă şi este gratuită, scrie newspascani.ro.

S-a ajuns la această situaţie îngrijorătoare deoarece substanţele toxice s-au acumulat de-a lungul timpului de la îngrăşăminte chimice, gunoaie, mai ales cele de la animale, depozitate necontrolat peste tot. WC-urile săpate în pământ, la mică adâncime sau în apropierea fântânilor au dus la infestarea reţelelor de apă.

Oraşul Paşcani a ajuns în această situaţie datorită nepăsării autorităţilor, lipsei reţelelor de canalizare şi a campaniilor de informare. Consiliul Local a întocmit şi aprobat un plan de acţiune în acest sens.

Anunţul „Apa nu este bună de băut” este afişat la fântâni şi izvoare, dar şi la Şcoala Găsteşti - la fântânile din faţa şcolii şi din incinta şcolii.