Iuţari fripţi cu slănină şi brânză - o reţetă de sezon pe cât de simplă, pe atât de gustoasă

Bureţi iuţari  fripţi pe plită
Bureţi iuţari  fripţi pe plită (Maria Matyiku / Epoch Times)

Suntem în plin sezon al iuţarilor. În zona centrală a ţării, reţeta tradiţională cea mai răspândită este prepararea iuţarilor fripţi pe plită cu slănină şi brânză frământată de oaie. Este o reţetă simplă, dar care îţi dă o senzaţie de gust unică în felul ei.

Iuţarii(Lactarius piperatus), numiţi şi bureţi iuţi sau bureţi lăptoşi, după seva albicioasă produsă la ruperea cozilor, sunt răspândiţi cu precădere în pădurile de foioase şi conifere din zona de deal şi munte. Tradiţional, iuţarii se gătesc fie prăjiţi, fie sub formă de salate care se pot consuma imediat, sau se pot conserva în borcane pentru iarnă.

Ingrediente:

15 bureţi iuţari de mărime potrivită,
50 g slănină,
50 g brânză frământată de oaie,
sare şi piper după preferinţă

Modul de preparare:

Până la folosire, iuţarii se păstrează întregi, deoarece prin ruperea cozilor se pierde seva lăptoasă care va duce la deshidratarea ciupercii. Ciupercile se curăţă de eventuale frunze uscate sau alte impurităţi şi se spală bine cu apă rece. De preferat este să lăsaţi bureţii în apă cel puţin o jumătate de oră.

Se îndepărtează apoi cozile, tăindu-le cam la un centimetru de bază. Bureţii se aşează cu cozile în sus pe plita încinsă.

Pălăriile se presară cu sare şi piper, se prăjesc câteva minute, după care se pun feliuţele de slănină.

Se continuă frigerea ciupercilor cam 10 minute, după care se presară brânză de oaie.

Se lasă pe plită până când brânza se topeşte peste ele (mai puţin de 5 minute).

Se servesc calzi. Vă dorim poftă bună!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.