Iubitorii de animale ies din nou în stradă
alte articole
Sâmbătă, 21 februarie, iubitorii de animale au organizat un protest în Piaţa Universităţii din Bucureşti, despre care cele câteva zeci de persoane - venite din Bucureşti şi din alte oraşe ale României dar şi din Germania şi Marea Britanie - au afirmat că este primul protest din acest an dintr-o serie de proteste ce va continua până când autorităţile vor răspunde cerinţelor lor de a rezolva problema câinilor fără stăpân într-o manieră civilizată şi viabilă. Se consideră că sterilizarea, microciparea şi înregistrarea câinilor precum pedepsirea abandonului şi educaţia populaţiei sunt singurele soluţii viabile.
Solicitările protestatarilor s-au adresat edilului capitalei, Sorin Oprescu, conducerii A.S.P.A. şi în special preşedintelui Iohannis care, spun ei, a primit voturile lor în speranţa că va lua atitudine faţă de eutanasierea câinilor fără stăpân.
Potrivit organizatorilor, jandarmii au încercat să oprească acest protest, pentru că nu a fost autorizat, deşi, potrivit organizatorilor, “kilometrul zero este un loc simbolic pentru lupta pentru democraţie şi libertate, câştigat în zeci de ani de proteste, unde niciodată nu a fost nevoie de autorizaţie pentru că într-o ţară democratică românul să-şi manifeste nemulţumirile faţă de autorităţi”.
Cei prezenţi însă nu au ţinut cont de ameninţările cu amenzi ale jandarmilor, continuând protestul şi prezentându-şi lista de solicitări:
“Solicităm autorităţilor şi preşedintelui Klaus Iohannis să oprească CRIMA împotriva câinilor fără stăpân!
Potrivit celor prezenţi la protest, din 20 iunie, de când două Curţi de Apel au hotărât încetarea acţiunii de capturare şi ucidere a câinilor, A.S.P.A. "nu s-a oprit, dimpotrivă, încalcă flagrant legea, prin ignorarea hotărârii Curţilor de Apel din Bucureşti şi Braşov şi degradează fără precedent imaginea ţării noastre în lume, România fiind percepută în prezent ca „rana sângerândă a Europei”.
Participanţii la protest au mai afirmat că reprezentantul primăriei Răzvan Băncescu "face declaraţii calomnioase şi mincinoase la adresa unor O.N.G.-uri din România şi din străinătate cum că se fac vinovate de “traficarea” a zeci de mii de câini pentru “zoofilie şi experimente”, de constituirea unor reţele mafiote, de deturnarea unor fonduri, de relocarea a mii de câini prin păduri, de înmulţirea câinilor în adăposturi private în scopul de a repopula Bucureştiul etc".
Aceste acuzaţii au stârnit indignarea europarlamentarului Stefan Eck, care s-a aflat într-o vizită în România special pentru a a atrage atenţia autorităţilor despre aceste acuzaţii care denigrează imaginea unor ţări din Europa, cât şi munca de peste zeci de ani a acestor asociaţii de protecţie a animalelor.
Pe lista abuzurilor se regăseşte "continuarea modului barbar, abuziv şi ilegal în care sunt capturaţi câinii fără stăpân; încălcarea legislaţiei privind modul în care ecarisajele A.S.P.A. ar trebui să gestioneze câinii pe care îi capturează; lipsa personalului medical calificat la preluarea câinilor, maltratarea şi neacordarea de ajutor medical, condiţiile insalubre, supraaglomerarea adăposturilor şi înfometarea câinilor, uciderea câinilor cu substanţe interzise; lipsa unei campanii de adopţie a câinilor fără stăpân din partea A.S.P.A. şi a Primăriei Capitalei; lipsa de transparenţă a A.S.P.A. şi lipsa unei baze de date care să reflecte numărul real al câinilor capturaţi, daţi spre adopţie şi ucişi; numeroasele cazuri de furt şi tentative de furt de câini cu stăpân de către angajaţii A.S.P.A; deturnarea banilor publici prin firmele private care capturează câinii la preţuri umflate – 219 lei T.V.A. /câine capturat; numeroasele acte de agresiune din partea hingherilor asupra activiştilor pentru drepturile animalelor, cât şi a cetăţenilor“.
Protestul nu a avut alte incidente, însă la final o parte din cei prezenţi au fost legitimaţi de jandarmi şi le-au fost notate datele.
Reamintim că în România, după moartea lui Ionuţ Anghel, exterminarea câinilor vagabonzi a devenit una din priorităţile majore ale autorităţilor locale. O.N.G.-urile şi activiştii pentru drepturile animalelor acuză că motivaţia edililor nu este bunăstarea oamenilor, ci interesele financiare şi că primăriile au făcut din câini o afacere cu multe zero-uri. Deşi O.N.G.-urile au propus soluţii pentru rezolvarea problemei (sterilizări gratuite etc.), edilii locali preferă să încaseze bani pentru ridicarea şi "întreţinerea câinilor de pe străzi, în condiţiile în care numeroşi câini sunt în adăposturi doar scriptic.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.