Amenzi usturătoare pentru cei care iubesc animalele

Băieţel hrănind un maidanez
Băieţel hrănind un maidanez (Facebook)

Imediat după ce a anunţat încheierea cu succes a proiectului început în octombrie 2013 privind gestionarea câinilor fără stăpân, după ce a acuzat O.N.G.-urile că trimit câinii din Romania la bordelurile de zoofili din străinătate şi s-a lăudat că “a curăţat” Bucureştiul de maidanezi, reprezentantul A.S.P.A., Răzvan Băncescu, pune pe masa consilierilor generali ai Primăriei Capitalei încă 3 proiecte.

Un proiect care va ajunge la consilierii primăriei este cel prin care va fi interzisă hrănirea animalelor fără stăpân de pe străzile Bucureştiului. Însă, cei care nu vor să respecte această regulă şi vor fi prinşi hrănind animalele pe domeniul public vor fi amendaţi cu o sumă considerabilă: 2.000 de lei, asta în condiţiile în care proiectul în forma actuală va fi aprobat. Un astfel de proiect a mai fost iniţiat de Băncescu şi s-a aflat în dezbatere publică, însă nu a trecut mai departe şi se referea strict la câinii fără stăpân. Acum însă a generalizat conceptul de animal, pentru că, aşa cum declara el, oamenii au inventat tot felul de scuze.

„Iniţial, eu propusesem amenda de 5.000 de lei doar pentru câini, dar oamenii care îi hrăneau spuneau când erau controlaţi că au pus mâncare pentru pisici, spre exemplu. Aşa am ajuns să includ hrănirea tuturor animalelor“, precizează coordonatorul ASPA.

Activiştii pentru drepturile şi protecţia animalelor critică iniţiativa Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, susţinând că măsura ar duce la încălcarea Legii 205/2004 pentru protecţia animalelor, precum şi o serie de legi europene: Convenţia Europeană pentru Protecţia Animalelor nr. 60/2004, precum şi articolul 13 din Tratatul de la Lisabona, potrivit căruia „statele membre ale UE vor trata cu toată atenţia cerinţele de bunăstare a animalelor, având în vedere că acestea sunt fiinţe simţitoare şi au nevoi specifice”, respectată, de altfel, în toate statele membre ale UE.

Mai mult, ele susţin că este o soluţie dacă nu barbară, cel puţin ilogică în contextul în care încalcă drepturile constituţionale ale cetăţeanului.

„Este treaba mea ce fac cu banii mei şi cum consider eu că trebuie să-i cheltui. Nimeni nu-mi poate interzice să am suflet! Şi nici nu-mi poate încălca drepturile constituţionale. După un carnagiu de peste un an de zile, în care a omorât pe bandă rulantă 30.000 de câini fără stăpân, în loc să anunţe programe de sterilizări masive a câinilor cu/fără stăpân, care să vină în ajutorul cetăţenilor, cu programe educaţionale, cu stimularea adopţiilor, el vine în stilul care îl caracterizează, să propună încă o barbarie contra animalelor. Ştiaţi că în Turcia autorităţile locale sunt cele care hrănesc animalele fără stăpân de pe străzi, iar în Londra vulpile? Dar na, vorbim de alt nivel de civilizaţie. Probabil ca şi pensionarii care hrănesc porumbei în parc îşi vor lăsa pensiile prin bugetul primăriei, pentru că deja s-a trecut la alt nivel. Toate animalele, nu doar câinii fără stăpân. Oricum, o astfel de hotărâre poate fi atacată în contencios. Aşteptăm să ne cheme la dezbaterea publică", declară pentru Epoch Times purtătorul de cuvânt al Grupului Social pentru Apărarea Drepturilor Animalelor.

Un alt proiect pe care l-a gândit Băncescu, ţine de schimbarea numelui Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor în Administraţia pentru Supravegherea şi Preluarea Animalelor. Măsura a fost luată întrucât la nivel de administraţie publică locală numele de „Autoritate“, din punct de vedere legal, nu ar trebui să fie folosit.

„Mda, cam târziu s-au gândit la schimbarea denumirii, nu pentru că-l deranja pe el denumirea de „Autoritate”, ci pentru că au fost lansate multe solicitări în acest sens. Termenul de „protecţie” era în plus în denumirea instituţiei, declară acelaşi reprezentant al societăţii civile.

Alte două propuneri pe subiect stau pe masa consilierilor generali. Prima, constă prin amendarea tuturor celor care au proprietăţi private neîngrădite în Bucureşti, pentru că spune Razvan Băncescu, în apropierea uzinelor ori a unor sedii de firme neîngrădite s-au adunat maidanezii. A doua propunere vizează o colaborare în problema maidanezilor între Bucureşti şi Ilfov.

Întrebaţi şi despre aceste două noi propuneri, activiştii declară că ele vin ca urmare a nenumăratelor plângeri de furturi de căţei a hingherilor de pe proprietăţi private, cât şi activitatea hingherilor de luni de zile de capturare a câinilor din zonele limitrofe Bucureştiului, lucru care este ilegal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne