Europarlamentarul german Stefan Eck a cerut demisia hingherului şef al Capitalei, Răzvan Băncescu

Stefan Bernhard Eck
Stefan Bernhard Eck (Epoch Times)

Europarlamentarul german Stefan Eck a participat la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti de luni, 2 februarie, şi a cerut aleşilor locali suspendarea coordonatorului de proiect al A.S.P.A., Răzvan Băncescu, după ce acesta a declarat în urmă cu câteva săptămâni că 90% dintre câinii din România daţi spre adopţie în străinătate ajung în bordelurile din Germania şi Danemarca. Stefan ECK a catalogat aceste afirmaţii drept monstruoase şi scandaloase.

"În cadrul unei conferinţe de presă susţinută în data de 15 ianuarie, domnul Răzvan Băncescu a lansat o serie de declaraţii scandaloase la adresa organizaţiilor de protecţia animalelor din România, Germania şi Danemarca. Acesta a discreditat asociaţii de protecţia animalelor şi spune că sunt constituite în reţele mafiote ce au traficat zeci de mii de câini fără stăpân în Germania şi Danemarca, destinaţi bordelurilor zoofile sau pentru experimente. Aceste acuzaţii sunt cu atât mai grave cu cât domnul Băncescu este o persoană controversată, împotriva căruia au fost depuse 68 de plângeri penale şi care poartă responsabilitatea maltratării şi uciderii a zeci de mii de câini în ţara dvs", a declarat Stefan Eck.

Europarlamentarul susţine că afirmaţiile lui Răzvan Băncescu sunt absurde, nu au fost verificate prin probe şi nici nu au fost comentate sau criticate de către administraţia municipiului Bucureşti.

"Cu aceste acuzaţii domnul Băncescu nu a discreditat doar organizaţiile pentru protecţia animalelor din România, Germania şi Danemarca, ci însăşi ideea modernă de protecţie a animalelor şi justiţia din Germania, aparent tolerantă faţă de abuzarea sexuală a câinilor. Este inacceptabil! În calitatea mea de membru al Parlamentului European consider că aceste acuzaţii ce amintesc de propaganda mincinoasă a regimului Ceauşescu şi vin din partea unei persoane cu rol de conducere a A.S.P.A. sunt monstruoase şi inacceptabile", a declarat acesta.

Totodată, europarlamentarul, a cerut suspendarea coordonatorului de proiect al A.S.P.A., Răzvan Băncescu şi a spus că dacă nu se vor lua măsuri, va cere Guvernului Germaniei şi Parlamentului European să reacţioneze printr-o notă de protest oficială.

"În interesul bunelor relaţii de stat dintre România şi Uniunea Europeană vă solicit să vă distanţaţi oficial de aceste declaraţii scandaloase ale angajatului d-voastră şi să dispuneţi măsuri adecvate împotriva lui, cum ar fi suspendarea din serviciu. În cazul în care spusele domnului Băncescu rămân fără reacţie corespunzătoare din partea dvs şi nu atrag nici alte măsuri disciplinare împotriva domnului Băncescu, va trebui să previn ca această campanie de calomniere este susţinută în mod vădit de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Dacă nu se vor lua măsuri voi cere Guvernului Germaniei şi Parlamentului European să reacţioneze printr-o notă de protest oficială. Am venit aici ca prieten al Bucureştiului nu ca opozant", a declarat Stefan Eck.

Unii dintre consilierii generali ai Primăriei Capitalei acuză că solicitarea europarlamentarului este un abuz:

"Prezenţa oricărui europarlamentar la această tribună este onorantă pentru noi. Mai departe de asta însă doresc să îi atrag atenţia domnului europarlamentar şi deşi acesta este un for democratic al Bucureştiului, în legătură cu atribuţiile domniei sale, trebuie să înţeleagă ca misunea pentru care a fost investit în Parlamentul European este aceea de a propune politici publice, care să se traducă prin eventuale directive europene. Mai departe de asta, prezenţa în C.G.M.B. cu acuzaţii directe asupra legislativului şi executivului consider că este un abuz din partea domniei sale. Nimeni şi nimic nu poate veni în faţa C.G.M.B. şi face procese de intenţie înainte ca eventual domnia sa să vină să ne spună ce politici publice a propus în Comisia Europeană, ce directive au generat, dacă au propus comisii de anchetă în ţările respective", a declarat Graţiela Drăghici, consilier general.

Pe de altă parte, alţi consilieri generali susţin ideea că Răzvan Băncescu nu este la prima abatere când face acuzaţii nefondate care îi pun într-o situaţie dificilă:

"Eu aş vrea să îl întreb pe primarul general dacă îşi însuşeşte afirmaţia d-lui director de la A.S.P.A. pentru că A.S.P.A. este problema. În ceea ce îl priveşte pe dl. Băncescu cred că aceste declaraţii nu sunt nici primele nici ultimele care ne-au pus într-o situaţie neplăcută. Eu i-aş solicita primarului general să îi facă o evaluare psihologică d-lui Băncescu. Dacă nu vă însuşiţi declaraţiile acestuia, domnule primar general vă cer să luaţi de urgenţă măsuri la A.S.P.A. Nu poţi să faci în presă nişte acuzaţii de-a dreptul bolnave, fără să existe dovezi", este de părere Mircea Raicu, consilier general.

"Legat de declaraţia făcută de domnul europarlamentar, eu cred că la nivel de Bucureşti există o comisie care analizează declaraţia d-lui Băncescu. Noi nu ştim care este realitatea. Noi nu putem să luăm nicio măsură vizavi de directorul de la A.S.P.A. fiindcă nu este subordonat nouă, ci executivului", a spus Mihai Voicu, un alt consilier general.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declară că dacă va fi găsit vinovat, se vor lua măsuri împotriva lui Băncescu.

"Domnule europarlamentar, sunteţi binevenit aici. Vreau să vă spun că directorul care a făcut câteva afirmaţii luate de pe internet, aşezate de cetăţeni europeni, este într-o anchetă a structurilor care se ocupă de asta. În momentul în care vine un răspuns, o să vi-l comunic, înţelegând însă capacitatea şi puterea de a ne face singuri organizarea noastră", a spus primarul general.

Europarlamentarul german susţine că în ţara sa, dacă un angajat al primăriei ar fi făcut asemenea declaraţii, în primul rând care vizează alte ţări, fi fost demis.

"Dacă un angajat al unei primarii din Germania ar fi făcut asemenea afirmaţii, cu certitudine primarul acelei localităţi l-ar fi demis de multă vreme până acum. Nu lăsaţi ca o singură persoană care are un asemenea comportament să pună în pericol prietenia tradiţională dintre popoarele noastre şi o relaţie extrem de bună de colaborare", a încheiat Stefan Eck.

Vizita în România a europarlamentarul german Stefan Bernhard Eck este o primă reacţie a unui oficial străin faţă de declaraţiile calomnioase făcute de Răzvan Băncescu la adresa unor organizaţii de protecţie a animalelor din ţară şi din alte ţări din Europa.

Aflaţi mai multe despre cum este percepută în afara ţării problema câinilor vagabonzi urmărind interviu cu europarlamentarul Stefan Bernhard Eck şi cu Claudiu Dumitriu, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne