Nouăsprezece ONG-uri şi 39 de persoane au interdicţie să adopte maidanezi

Câini comunitari
Câini comunitari (Epoch Times România)

Nouăsprezece ONG-uri şi 39 de persoane sunt pe lista neagră a celor care nu mai au dreptul să adopte câini maidanezi din adăposturile primăriei, întrucât au dat declaraţii false sau au abandonat animalele, a anunţat ASPA.

Răzvan Băncescu, coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), a precizat, vineri, că organizaţiile neguvernamentale şi persoanele fizice care au dat declaraţii false sau au abandonat câinii adoptaţi nu vor mai avea voie, de luni, să adopte câini.

ASPA a publicat, duminică, lista ONG-urilor şi a persoanelor care nu şi-au respectat obligaţiile în ce priveşte adoptarea câinilor fără stăpân şi acum nu mai au dreptul să adopte maidanezi din adăposturile municipalităţii o perioadă de un an de zile.

Printre cele 19 ONG-uri care au interdicţii este Asociaţia Cuţu Cuţu, Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară – Caleidoscop, Asociaţia Prietenii Animalelor – România.

Răzvan Băncescu a afirmat că ASPA monitorizează, prin sondaj, adopţiile, atât la ONG-uri, cât şi la persoane fizice, iar “falşii adoptatori” sunt reclamaţi la Parchet. „Falşii adoptatori dau chiar declaraţii false în faţa procurorului”, a adăugat Răzvan Băncescu.

Abandonarea câinilor adoptaţi constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la doi la cinci ani, conform prevederilor legale.

Conform normelor privind adopţia, când o persoană ia un câine în îngrijire trebuie să îi asigure bunăstarea şi protecţia şi să îl ducă anual la vaccinarea antirabică obligatorie. Dacă nu mai doreşte câinele, trebuie să îl returneze la ASPA.

Această măsură privind interdicţia adopţiilor de câini din adăposturile municipalităţii impusă celor care nu respectă obligaţiile după ce iau în grijă animalele a venit după ce a fost descoperit joi cadavrul unei femei care avea numeroase urme de muşcături de câini într-un parc din sectorul 2, în zona Obor.

Reprezentanţii ASPA au ridicat nouă câini din parcul în care a fost găsit cadavrul femeii, precizând că patru dintre aceştia erau microcipaţi de Centrul Teritorial Veterinar Sector 2, doi erau ai Asociaţiei “Cuţu, cuţu”, doi erau adoptaţi de o persoană fizică, iar unul nu figurează în nicio evidenţă.

Replica preşedintelui Asociaţiei Cuţu Cuţu

Când preşedinta Asociaţiei Cuţu Cuţu a fost întrebată ce are de spus în legătură cu acuzaţiile şi interdicţia impusă pe un an de zile, aceasta a afirmat că directorii care erau în funcţie înaintea domnului Băncescu îi obligau să semneze formulare, care erau de fapt programe de returnare tacită pe care era scris adopţii. Aceasta a afirmat că are sute de dovezi în legătură cu aceste programe de returnări cu acordul autorităţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne