Italia sfidează cererea UE pentru un buget mai mic. Bruxelles-ul neliniştit

Roma nu renunţă la proiectul său de cheltuieli bugetare, în pofida cererilor UE de modificare a planului şi a ameninţării cu aplicarea de penalităţi financiare. Acest lucru a declanşat temeri cu privire la datoria Italiei şi nelinişti în rândul investitorilor.
Liderul Mişcării Cinci Stele din Italia, Luigi Di Maio (Getty Images)
Andrei Popescu
14.11.2018

Guvernul italian a promis marţi că îşi va susţine cu fermitate proiectul de cheltuieli bugetare pentru 2019, ignorând astfel termenul limită impus de Comisia Europeană pentru revizuirea planului.

Deşi Italia a făcut ajustări minore, acestea probabil nu sunt de natură să mulţumească Comisia şi vor menţine naţiunea de la Mediterană într-un impas cu miză ridicată cu Bruxelles-ul, care ar putea rezulta în sancţiuni financiare [împotriva Romei], potrivit Deutsche Welle.

Cu puţin timp înaintea expirării termenului limită, vicepremierul italian Luigi Di Maio a anunţat că guvernul nu îşi va schimba planul ambiţios de cheltuieli sociale, precizând că extinderea cheltuielilor este necesară pentru a promova creşterea economică după câţiva ani de austeritate.

Planul bugetar al Italiei va creşte deficitul său bugetar la 2,4 din PIB, o creştere semnificativă comparativ cu ţinta guvernului precedent de 0,8%.

Pe de altă parte, Comisia Europeană prevede un deficit bugetar care, până în anul 2020, va depăşi limita de 3,0% impusă de UE.

În prezent, Italia riscă să fie amendată cu până la 0,2% din PIB, adică o amendă de aproximativ 35 milioane de euro.

Guvernul italian a făcut unele ajustări, precizând că plănuieşte să vândă unele proprietăţi guvernamentale pentru a strânge numerar. Di Maio nu a detaliat ce anume va fi vândut, dar a precizat că proprietăţile nu includ “bijuteriile de familie”.

Bugetul nu se va schimba

Vicepremierul italian Di Maio, liderul Mişcării populiste Cinci Stele (M5S), a anunţat marţi seara decizia Romei, după o întâlnire ministerială.

“Bugetul nu se va schimba... Avem convingerea că acesta este bugetul necesar pentru ca ţara să se pună din nou pe picioare”, a precizat el.

Luând cuvântul marţi în Parlamentul European, cancelarul german Angela Merkel a declarat că UE doreşte să discute cu Italia, adăugând că zona euro va funcţiona doar dacă “fiecare membru individual îşi îndeplineşte responsabilitatea legată de finanţele sustenabile”.

O creştere a deficitului bugetar va duce la mărirea datoriei publice a ţării. În prezent, raportul datorie publică/PIB al Italiei este de 130%, ocupând locul al doilea în UE, după Grecia. În zona euro, raportul datorie/PIB recomandat este de 60%. Creşterea nivelului datoriei publice va ameninţa credibilitatea Italiei pe pieţele globale şi, potrivit unor economişti, ar putea submina creşterea economică a ţării.

Guvernul de coaliţie al Italiei, format din M5S şi partidul de extremă dreapta Liga, consideră că mărirea cheltuielilor este singura cale pentru impulsionarea creşterii economice. Planul guvernului de a creşte cheltuielile urmăreşte să implementeze o serie de promisiuni electorale, inclusiv reducerea taxelor, reducerea vârstei de pensionare şi venitul universal.

Dacă oficialii UE resping din nou planul bugetar, Comisia Europeană poate declanşa o acţiune legală pe baza unei proceduri privind deficitul excesiv. Statele membre UE vor trebui apoi să aprobe propunerea Comisiei, iar Italiei i se va da un alt termen limită pentru a face modificările necesare. Totuşi, dacă Roma va refuza în continuare să se conformeze, Comisia va aplica apoi amenzi în valorare de până la 0,2% din PIB-ul ţării sau va tăia subvenţiile regionale ale blocului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor