Salvini doreşte ca Rusia să cumpere obligaţiuni italiene după expirarea programului UE de relaxare cantitativă

Matteo Salvini (Tiziana Fabi/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
24.10.2018

Cu două luni înainte de încheierea programului Băncii Centrale Europene de a cumpăra obligaţiuni suverane (doar dacă, bineînţeles, Mario Draghi, preşedintele BCE, schimbă situaţia în cazul în care acţiunile europene continuă să scadă), Italia, care a fost cel mai mare beneficiar al relaxării cantitative (QE) adoptate de BCE – menţinând randamentele obligaţiunilor italiene la un nivel scăzut – începe acum să aibă emoţii, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge. Fără intervenţia BCE şi deoarece Italia se află acum într-un impas critic cu UE, impas ce probabil se va intensifica înainte ca situaţia să se schimbe în bine, de ce ar cumpăra cineva obligaţiuni emise de statul italian (BTP)?

Aşadar, ca o alternativă bizară, publicaţia italiană La Stampa a notat că vicepremierul Italiei şi liderul partidului la Liga, Matteo Salvini, a cerut premierului italian Giuseppe Conte să discute, marţi, cu ocazia întâlnirii cu preşedintele rus Vladimir Putin de la Moscova, despre posibilitatea cumpărării de către Rusia a unor obligaţiuni guvernamentale italiene.

Potrivit publicaţiei, “Salvini ar fi în favoarea achiziţionării de obligaţiuni guvernamentale italiene de către Rusia după ce nu va mai exista o protecţie din partea BCE”.

Nu este clar de ce sau cum, sau sub ce mandat Rusia va susţine Italia, sau cum va privi BCE o astfel de acţiune din partea Kremlinului, sau dacă finanţarea de către Rusia a deficitului italian este permis de Articolul 123 al Tratatului de la Lisabona, însă unii analişti se îndoiesc că propunerea a fost lansată pentru a fi luată în serios, presupunând că ar putea fi doar un “test” făcut de Salvini pentru a demonstra ce s-ar putea întâmpla dacă şi când Italia pleacă din uniunea monetară europeană.

De fapt, potrivit agendei discuţiilor, Conte urmează să discute cu Putin, printre altele, despre sancţiunile aplicate Rusiei de către UE ca urmare a anexării peninsulei ucrainene Crimeea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor