Italia a intrat în recesiune pentru a treia oară din 2008
alte articole
Italia a alunecat în recesiune pentru a treia oară din 2008, subliniind slăbiciunea cronică a celei de-a treia economii din zona euro şi presând guvernul să finalizeze reformele promise.
Miercuri, datele agenţiei de statistică ISTAT au arătat că Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut neaşteptat cu 0,2% în luna aprilie-iunie comparativ cu ultimele trei luni. Economiştii au prevăzut o creştere de 0,2% pe viitor, potrivit Reuters.
Economia ţării s-a redus cu 0,1 în luna ianuarie-martie, însemând că a reintrat în recesiune, care este definită de două trimestre consecutive de contracţie.
Într-un interviu publicat înaintea dezvăluirii datelor economice, ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, a declarat că, în ciuda indicaţiilor, creşterea va fi diferită de previziunile pe care s-au bazat planurile fiscale şi cheltuielile din 2014, iar Italia nu va avea nevoie de un buget de urgenţă.
Repetând asigurările anterioare, acesta a anunţat că Italia va înregistra un deficit bugetar încadrat în pragul de 3% din PIB acceptat de Uniunea Europeană.
”Limita de 3% nu va fi încălcată în 2014 sau în 2015. Nu va fi nevoie de un buget suplimentar”, a transmis acesta. Ministrul a publicat comunicatul ”în baza informaţiilor pe care le am la acest moment iar previziunile sunt actualizate cu noile informaţii ISTAT”.
Proiecţiile oficialilor guvernamentali pentru 2014 prevăd o creştere de 0,8% şi un deficit de 2,6% din PIB, dar atât Padon cât şi premierul, Matteo Renzi, au afirmat că situaţia s-a dovedit mai rea decât se preconiza. Aceasta a alimentat speculaţiile în creştere potrivit cărora vor fi necesare măsuri suplimentare pentru a atinge limitele privind budgetul, ale Uniunii Europene.
Echilibrate de Banca Centrală Europeană, pieţele financiare s-au recuperat după instabilitatea din 2011, atunci când Italia se afla în centrul crizei care ameninţa viitorul întregii zone euro.
Dar informaţiile publicate miercuri au subliniat lipsa de progres în adresarea problemelor fundamentale ale economiei care stagnează de peste un deceniu. Banca Italiei a anunţat, luna trecută, că PIB-ul s-a micşorat cu 9% de la începutul crizei financiare globale, care a început în 2007.