Moscova ar putea forţa liniile aeriene europene să ocolească Rusia

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a ameninţat marţi că se va răzbuna pentru sancţionarea liniei naţionale aeriene ruse, Aeroflot, de către UE. Un ziar a relatat că răspunsul Moscovei ar putea fi interzicerea zborurilor europene în Asia peste Siberia.
P. P.
06.08.2014

alte articole

Premierul rus Dmitri Medvedev în Gorki, 2 noiembrie 2012 (ALEXANDER ASTAFYEV / AFP / Getty Images)
P. P.
06.08.2014

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a ameninţat marţi că se va răzbuna pentru sancţionarea liniei naţionale aeriene ruse, Aeroflot, de către UE. Un ziar a relatat că răspunsul Moscovei ar putea fi interzicerea zborurilor europene în Asia peste Siberia, potrivit Reuters.

Liniea aerienă low-cost Dobrolyot, operată de Aeroflot, şi-a suspendat toate zborurile săptămâna trecută, după ce acordul său de leasing a fost suspendat datorită sancţiunilor impuse de Uniunea Europenă zborurilor către Crimeea, regiunea ucraineană anexată militar de Rusia în luna martie.

”Ar trebui să discutăm posibila răzbunare”, a notat Medvedev la o întâlnire cu ministrul transportului rus şi directorul adjunct al Aeroflot.

Cotidianul de afaceri Vedomosti a anunţat că Rusia ar putea restricţiona sau chiar interzice zborurile liniilor aeriene europene în Asia peste Siberia, o mişcare care ar aduce costuri suplimentare liniilor aeriene europene, făcând zborurile să dureze mai mult şi să necesite mai mult combustibil.

Vedomosti a relatat că ministerele ruse de Externe şi Transport au dezbătut această măsură, care ar aduce un dezavantaj avioanelor europene în comparaţie cu rivalii asiatici, dar care va costa Rusia banii pe care îi primeşte din taxele zborurilor prin spaţiul său aerian.

Acţiunile Aeroflot – care potrivit ziarului Vedemosti primeşte aproximativ 300 de milioane de dolari din taxele plătite de companiile aeriene care trec peste Siberia – au scăzut după ce ştirea a fost publicată, coborând cu 5,9 puncte comparativ cu scăderea de 1,4% înregistrată la indexul general.

La apogeul Războiului Rece, majoritatea liniilor aeriene occidentale nu aveau voie să survoleze spaţiul aerian rus spre oraşele din Asia, operând prin Golful Persic sau prin aeroportul american din Anchorage, Alaska, pe ruta polară.

Avioanele europene zboară acum prin Siberia către ţări precum China, Japonia şi Coreea de Sud, plătind taxe care au fost obiectul unor lungi dispute între Bruxelles şi Moscova.

Vedomosti a citat o sursă precizând că interdicţia ar putea aduce serviciilor aeriene, precum Lufthansa, British Airways sau Air France, pierderi de 1 miliard de euro în trei luni, deşi experţii din industrie consideră această cifră ca fiind mult exagerată.

Lufthansa a anunţat că operează aproximativ 180 de zboruri pe săptămână prin spaţiul aerian siberian dar a refuzat să comenteze ştirea.

Uniunea Europeană a mărit sancţiunile aplicate Rusiei după doborârea avionului aerian MH-17 în estul Ucrainei, controlat de forţele pro-Rusia, în care şi-au pierdut viaţa 298 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor