Premierul Poloniei: creşte posibilitatea unei invazii în Ucraina

Primul ministru al Poloniei, Donald Tusk, susţine o conferinţă de presă la finalul reuniunii „Prietenii Coeziunii”, Bucureşti, 1 iunie 2012.
Primul ministru al Poloniei, Donald Tusk, susţine o conferinţă de presă la finalul reuniunii „Prietenii Coeziunii”, Bucureşti, 1 iunie 2012. (www.gov.ro)

Premierul polonez, Donald Tusk, a avertizat, miercuri, că ”ameninţarea intervenţiei directe” a Rusiei în estul Ucrainei este în creştere.

Tusk a explicat că aprecierile sale sunt bazate pe informaţiile primite în ultimele ore.

”Ameninţarea intervenţiei ruse directe este cu certitudine mai mare decât acum câteva zile”, a declarat premierul.

Atacurile aeriene şi schimburile de proiectile dintre forţele pro-Rusia şi soldaţii ucraineni în Doneţk au adus conflictele mai aproape de centrul oraşului decât până acum, în timp ce forţele ucrainene se mobilizează spre baza forţelor paramilitare ruse care acţionează în Ucraina.

În timp ce paramilitarii afiliaţi Kremlinului se străduiesc să oprească avansul armatei ucrainene, există posibilitatea ca Rusia să intervină militar, direct, în ajutor lor.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a confruntat cu o presiune tot mai mare din partea naţionaliştilor ruşi, care l-au îndemnat să trimită armata pentru a susţine paramilitarii pro-Rusia. Liderii occidentului au acuzat Rusia că mobilizează armata la graniţa cu Ucraina, pregătind o posibilă invazie în Ucraina.

Ministrul rus al Apărării a respins, marţi, avertizările Statelor Unite care anunţau că exerciţiul forţelor aeriene din sudul Rusiei va amplifica tensiunile, precizând că manevrele militare sunt efectuate la sute de kilometri depărtare de graniţa ucraineană.