AZIR ia o atitudine fermă împotriva propagandei Antenei 3 în dosarul ICA al lui Dan Voiculescu

Gadea
Gadea (youtube.com)

Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România (AZIR), membru al Association of European Journalists (AEJ), a protestat marţi „faţă de modul extrem de părtinitor şi lipsit de imparţialitate şi obiectivitate jurnalistică” în care Antena 3 şi alte instituţii media, reunite sub umbrela trustului Intact, au decis să prezinte publicului, pe 4 august, subiectul audierii, la Curtea de Apel Bucureşti, a patronului trustului, Dan Voiculescu, precum şi a altor inculpaţi, din dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Dosarul ICA, în care Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani şi prejudicierea bugetului de stat cu 60 de milioane de euro, se apropie de final. Acesta a fost deja condamnat, în primă instanţă, la 5 ani de închisoare cu executare, iar acum procurorii cer 10 ani pentru fondatorul Partidului Conservator.

„Am constatat cu regret faptul că, începând cu primele ore ale dimineţii şi până la talkshow-urile politice din cursul zilei şi din timpul serii, jurnaliştii şi realizatorii de emisiuni ai Antena 3 şi invitaţii acestora au reflectat, într-un mod extrem de părtinitor, partizan şi lipsit de o minimă imparţialitate şi obiectivitate jurnalistică, subiectul dosarului de corupţie în care este implicat Dan Voiculescu, patronul Antena 3 şi a trustului Intact Media Group. Din motive, pe care le putem doar intui, dar pe care le putem proba doar în cazul unora dintre jurnaliştii trustului Intact, am asistat ieri la un galop de sănătate al respectivilor jurnalişti în favoarea propriului mogul media, Dan Voiculescu, acuzat şi condamnat, într-o primă instanţă, la 5 ani de închisoare cu executare, în acest dosar.

Subiectul dosarului ICA, cât şi al celorlalte două dosare de şantaj de presă în care este implicat Dan Voiculescu, ar fi trebuit să fie abordat, urmărindu-se riguros şi pas cu pas Codul deontologic al jurnalistului, care le impune ziariştilor echilibru şi imparţialitate faţă de orice subiect, cu atât mai mult unul legat de abordarea unui subiect de corupţie în care este implicat însuşi patronul respectivului trust de presă”, a declarat secretarul AZIR, jurnalistul Stelian Negrea.

AZIR a anunţat că va înainta un protest oficial către Antena 3 şi alte instituţii media deţinute de Dan Voiculescu, împreună cu o copie a Codului deontologic al jurnalistului, aşa cum a fost el conceput şi redactat de Convenţia Organizaţiilor de Media, desfaşurată la Sinaia, în perioada 9-11 iulie 2004.

Câteva dintre cele mai importante prevederi ale acestui cod deontologic stipulează că:

· Jurnalistul trebuie să facă eforturi pentru a prezenta punctele de vedere ale tuturor părţilor implicate.

· Informaţia trebuie delimitată clar de opinii.

· Folosirea statutului de jurnalist pentru a obţine beneficii personale sau în favoarea unor terţe părţi constituie o gravă încălcare a normelor etice şi este inacceptabilă.

· Jurnalistul va evita să se afle într-o situaţie de conflict de interese. Se recomandă separarea activităţilor editoriale ale jurnalistului de cele politice şi economice.

· Jurnalistul are dreptul de a se opune cenzurii de orice fel.

· Jurnalistul are dreptul de a refuza orice demers jurnalistic împotriva principiilor eticii jurnalistice sau a propriilor convingeri. Această libertate derivă din obligaţia jurnalistului de a informa publicul cu bună credinţă.

„Menţionăm că prevederile acestui cod deontologic se regăsesc şi în codurile deontologice ale jurnaliştilor din statele UE. De asemenea, AZIR va înainta către CNA o plângere referitoare la toate emisiunile postului Antena 3, din data de 04.08.2014, în care a fost prezentat, într-un mod trunchiat şi lipsit de obiectivitate şi echidistanţă jurnalistică, subiectul dosarului de corupţie în care este implicat Dan Voiculescu”, transmite AZIR.

Totodată, AZIR îndeamnă şi alte organizaţii, care au în statut apărarea libertăţii de exprimare sau care se erijează în spaţiul public ca apărători ai intereselor mass-media, să ia poziţie publică faţă de modul în care unele instituţii media – cum este şi cazul Antena 3, la care facem referire – aleg să abordeze unele cazuri de corupţie în care sunt implicaţi chiar patronii respectivelor trusturi media.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne