Israelul vrea mai multe rachete de precizie pentru un viitor conflict cu Libanul
alte articole
Oficialii israelieni ai apărării au raportat că sunt interesaţi să extindă arsenalul de rachete militare ghidate, analizând în mod specific racheta Extra produsă de IMI Systems şi racheta sol-sol LORA produsă de Israel Aerospace Industries. Prima rachetă are o rază de aproximativ 149 km şi poate transporta un focos de 100 kg, în timp ce a doua rachetă poate transporta un focos de 500 kg şi poate lovi cu acurateţe, de pe uscat sau mare, o ţintă aflată la 300 km distanţă.
Rachetă folosită în prezent de armata israeliană, racheta de artilerie Romach, are o rază de acţiune de 33 km şi poate transporta un focos de 19 kg. Aceste arme vor fi utilizate în mod limitat, dar Israelul doreşte, aparent, să dezvolte capabilităţile balistice ale forţelor terestre israeliene pentru a reduce dependenţa trupelor de la sol de sprijinul aerian.
În contextul din regiune, în care Rusia a impus o zonă no-fly care se întinde deasupra Siriei, dar şi a unor părţi din Israel, iniţiativa este lesne de înţeles.
Recent Israelul a achiziţionat în regim de urgenţă două aparate F-35 de clasă Stealth, care scapă sistemelor radar ruseşti instalate momentan în zonă.
În ciuda faptului că a fost clasată despre una dintre cele mai puternice şi avansate puteri militare din Orientul Mijlociu, Israelul consideră că unul dintre cei mai duri inamici ai săi este grupul libanez Hezbollah, susţinut de Iran. Grupul, condus de influentul cleric şiit Hassan Nasrallah, care joacă un rol major în politica libaneză, a fost înfiinţat în 1982 pentru a respinge ocupaţia israeliană în sudul Libanului în timpul războiului civil de 15 ani al ţării.
Hezbollah a devenit popular în regiune datorită rolului său în expulzarea cu succes a Israelului de pe teritoriul său şi după ce a forţat din nou o retragere israeliană după războiul din 2006. Cele două războaie, împreună cu mici tensiuni militare ocazionale la graniţă, au provocat mii de morţi de ambele părţi.
Hezbollah, considerat o organizaţie teroristă de SUA, Israel şi câteva ţări occidentale şi din Golf, este suspectat că deţine aproximativ 100.000 de rachete Grad şi Katiuşa, care au o rază de acţiune de aproximativ 48 km, precum şi un arsenal vast de alte proiectile capabile să lovească ţinte aflate la distanţe de peste 690 km.
Grupul militant a fost un jucător de prim rang în conflictul din Siria, luptând de partea preşedintelui sirian Bashar al-Assad, care se bucură de asemenea de suportul Rusiei şi al Iranului.
Deşi Israelul îşi menţine oficial neutralitatea în războiul sirian, a atacat, de fapt, armata siriană şi poziţii ale Hezbollah, folosind deseori spaţiul aerian libanez. Câştigurile majore recente obţinute de Assad şi aliaţii săi libanezi au îngrijorat Tel Aviv-ul, care consideră prezenţa Hezbollah în Siria un risc pentru securitatea naţională a Israelului. Premierul Benjamin Netanyahu a ridicat problema de mai multe ori cu partea rusă.