Israelul supărat. Convoacă ambasadorii străini datorită susţinerii rezoluţiei ONU anti-colonizare

Israelul a convocat duminică ambasadorii din ţările membre ale Consiliului de Securitate al ONU criticându-i pentru sprijinul acordat unei rezoluţii ce condamnă coloniile construite ilegal de evrei pe teritoriile palestiniene.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Sebastian Scheiner-Pool / Getty Images)

Rezoluţia a putut fi adoptată vineri de către Consiliul de Securitate al ONU, care este alcătuit din 15 membri, datorită faptului că SUA a renunţat la poziţia sa de a proteja diplomatic Israelul şi pentru că nu şi-a folosit dreptul de veto, alegând în schimb să se abţină de la vot.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a criticat sâmbătă SUA, susţinând că decizia lui Obama de a nu se opune rezoluţiei reprezintă o “ambuscadă ruşinoasă”. În plus, premierul israelian a avertizat că va reevalua contactele sale cu ONU şi că va înceta finanţarea organizaţiei, adăugând că aşteaptă să lucreze împreună cu “prietenul” său Donald Trump. La întâlnirea săptămânală a Cabinetului israelian, ce a avut loc duminică, Netanyahu a reiterat ceea ce un oficial guvernamental israelian neidentificat a afirmat vinerea trecută şi anume că Washingtonul a conspirat cu palestinienii în vederea forţării adoptării rezoluţiei. Casa Albă a negat acuzaţia.

“Conform informaţiilor noastre, nu avem nicio îndoială că administraţia Obama a iniţiat rezoluţia, a stat în culise, a coordonat textul şi a cerut adoptarea ei”, a declarat Netanyahu cabinetului. “Rezoluţia ce a fost adoptată de ONU face parte din gestul final al lumii vechi care este împotriva Israelului dar, prietenii mei, intrăm într-o nouă eră”, a adăugat Netanyahu la o ceremonie de aprindere a lumânărilor ocazionată de sărbătoarea evreiască Hanuka. “Şi întocmai precum a menţionat ieri preşedintele ales Trump, se va întâmpla mai repede decât v-aţi aşteptat”.

Ambasadorii a 10 ţări din cele 14 state membre care au votat în favoarea rezoluţiei şi care au ambasade în Israel – Marea Britanie, China, Franţa, Rusia, Egipt, Japonia, Uruguay, Spania, Ucraina şi Noua Zeelandă – au fost convocaţi la Ministerul de Externe din Ierusalim.

Mişcarea a avut loc în condiţiile în care premierul israelian a anulat o vizită în Israel a omologului său ucrainean Volodimir Groisman şi l-a acuzat pe preşedintele american Barack Obama de afişarea unei atitudini “ruşinoase”, din cauza faptului că nu şi-a exercitat dreptul de veto. Groisman urma să sosească în Israel miercuri în prima sa vizită oficială în Israel. În plus, Tel Aviv va suspenda o parte din fondurile sale către ONU, a declarat Netanyahu într-un discurs dojenitor susţinut sâmbătă seara, în care a anunţat că se vor lua măsuri retaliatorii diplomatice şi economice suplimentare împotriva ţărilor care s-au opus Israelului în organismele internaţionale. Liderul israelian a promis că va lucra împreună cu Donald Trump şi cu membrii Congresului SUA pentru a lupta împotriva acestei rezoluţii.

La întâlnirea săptămânală de cabinet ce a avut loc duminică, Netanyahu a descris o conversaţie telefonică avută joia trecută cu secretarul de stat american John Kerry, când Israelul şi preşedintele ales Donald Trump au făcut presiuni soldate cu succes pentru a determina Egiptul să renunţe la rezoluţia anti-colonizare pe care a prezentat-o membrilor Consiliului ONU. Dar rezoluţia a fost retrimisă Consiliului a doua zi de către Noua Zeelandă, Senegal, Venezuela şi Malaezia.

“De-a lungul deceniilor, administraţiile americane şi guvernele israeliene nu s-au înţeles în privinţa coloniilor, dar am căzut de acord că acest Consiliu de Securitate nu este locul pentru rezolvarea chestiunii”, a adăugat Netanyahu.

“Ştiam că ajungând acolo, negocierile vor fi îngreunate iar pacea va fi ţinută la distanţă. După cum i-am spus lui John Kerry joi, ‘Prietenii nu îşi duc prietenii în faţa Consiliului de Securitate’”, a declarat el.

Israelul a urmărit o politică de construire de colonii pe teritoriile pe care le-a ocupat în urma războiului cu vecinii săi arabi în 1967 – Fâşia Gaza, Cisiordania şi Ierusalimul de Est, zone pe care palestinienii le doresc pentru înfiinţarea unui stat.

Majoritatea ţărilor văd activitatea de colonizare ca fiind ilegală şi ca un obstacol împotriva încheierii păcii. Israelul nu este de acord cu acest punct de vedere, citând conexiuni biblice şi istorice cu Cisiordania şi Ierusalim, precum şi interese legate de securitate.

Este destul de probabil ca guvernul lui Netanyahu să obţină un nou sprijin în politicile legate de colonizare după ce preşedintele Trump va fi investit oficial în 20 ianuarie 2017.

Trump a declarat sâmbătă că votul ONU a fost o pierdere mare pentru Israel în cadrul ONU, o pierdere care va îngreuna procesul de negociere a păcii.