Israelul acuză Libanul că a oferit grupului Hezbollah vehicule blindate americane. SUA respinge acuzaţia

SUA a negat o afirmaţie făcută de Israel că vehiculele blindate de producţie americană văzute ca fiind operate de Hezbollah în Siria au fost oferite miliţiei islamiste de către armata libaneză.
John Kirby
John Kirby (Captură Foto)

Luna trecută, au fost publicate imagini în care luptători Hezbollah operau transportoare de personal blindate M113 în Siria, unde miliţia libaneză – considerată de SUA drept o organizaţie teroristă – luptă de partea regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Un oficial militar israelian de rang înalt a declarat miercuri reporterilor că Tel Aviv-ul consideră că aceste vehicule au fost obţinute din stocurile furnizate de Washington armatei libaneze.

Dar în Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a declarat că oficialii americani au investigat situaţia şi nu consideră că Libanul şi-a încălcat acordul de a nu transfera echipamente furnizate de SUA.

„Când a fost făcută această acuzaţie în luna noiembrie, Departamentul Apărării a făcut o analiză structurală a transportoarele blindate vizate la acea vreme şi a concluzionat că aceste vehicule nu provin de la Forţele Armate Libaneze. Evaluarea noastră rămâne aceeaşi şi acum”, a declarat Kirby pentru AP.

„După cum am susţinut atunci când a apărut pentru prima dată problema, Forţele Armate Libaneze au declarat public că vehiculele surprinse în materialul postat pe Internet nu au făcut parte niciodată din registrul lor de echipamente”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe