Israelul ucide familia unui lider Hamas

Soţia şi fiul liderului militar al Hamas, Mohammed Deif au fost ucişi în urma unui atac aerian israelian în Fâşia Gaza, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al grupării islamice, numind atacul o încercare de asasinare a lui Deif, potrivit Reuters.
Tanc israelian în Gaza, 31 iulie 2014 (JACK GUEZ/AFP/Getty Images)
P. P.
21.08.2014

Soţia şi fiul liderului militar al Hamas, Mohammed Deif au fost ucişi în urma unui atac aerian israelian în Fâşia Gaza, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al grupării islamice, numind atacul o încercare de asasinare a lui Deif, potrivit Reuters.

Potrivit autorităţilor israeliene, palestinienii au lansat peste 130 de rachete, în principal spre sudul Israelului, iar unele dintre ele au fost interceptate de sistemul anti-rachetă Iron Dome. Nu au fost anunţate victime.

Violenţele, care au evaporat calmul ultimelor zece zile, vin ca o continuare a ofensivei militare lansate de Israel pe 8 iulie. De marţi, avioanele israeliene au efectuat 80 de atacuri asupra Fâşiei Gaza, „ţintind poziţiile teroriste”, potrivit declaraţiilor oficialilor armatei israeliane.

Oficialii din departamentul medical palestinian au estimat numărul deceselor provocate de bombardamentele israeliene la 19, inclusiv soţia lui Deif şi fiul său în vârstă de şapte luni. Deif este considerat "creierul" campaniei militare lansate din tunelurile subterane de grupul islamist.

Oficialii Hamas au anunţat că Deif, şeful brigăzilor militare Qassam ale Hamas, nu folosea casa bombardată. De sub dărâmăturile casei au fost scoşi alţi trei membri ai unei familii care locuia acolo.

Strigând „Qassam, bombardează Tel Aviv!”, mii de palestinieni au participat la înmormântarea soţiei şi fiului lui Deif, care s-a desfăşurat în tabăra de refugiaţi Jabalya.

Acuzând Israelul de deschiderea unei „porţi către Iad”, Hamas a trimis rachete spre Tel Aviv şi Ierusalim marţi seara, demonstrând că mişcarea islamistă încă poate ataca Israelul, în pofida loviturilor grele primite în timpul războiului ce durează de cinci săptămâni.

Nu există nicio confirmare că Tel Aviv-ul a încercat să-l ucidă pe Deif, care a fost ţinta atacurilor aeriene de cel puţin patru ori de la mijlocul anilor 1990. Israelul îl consideră responsabil de moartea a zeci de cetăţeni israelieni ucişi în atentatele cu bombă.

„Sunt convins că dacă ar fi existat informaţii care să spună că Mohammed Deif nu se află în interiorul casei, atunci noi nu am fi bombardat-o”, a declarat Yaakov Perry, ministrul ştiinţei şi fostul şef al securităţii din Israel.

Ministrul israelian al poliţiei, Yiţak Aharonovitci, un membru al cabinetului de securitate al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat miercuri că: „Vom continua să lovim liderii Hamas”.

Alţi cinci copii au fost ucişi în urma unor atacuri aeriene separate, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii, iar armata israeliană a precizat că a ţintit patru militanţi din nordul Fâşiei Gaza.

Hamas afirmă că a lansat două rachete spre o platformă gaziferă israeliană aflată la 30 de kilometri în largul coastei Fâşiei Gaza. Armata israeliană a afirmat că nicio rachetă nu a lovit platformele de gaze de pe mare.

Ministrul palestinian al Sănătăţii a anunţat că 2.036 persoane, în mare parte civili, au fost ucişi în Fâşia Gaza. Israelul susţine că a ucis sute de militanţi palestinieni în timpul conflictului, iar Naţiunile Unite afirmă că 425.000 de persoane au fost dislocate de violenţe.

Se estimează că 64 soldaţi şi trei civili israelieni au fost ucişi în timpul celui mai distructiv război dintre Hamas şi Israel de la retragerea unilaterală din Gaza în 2005.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor