Ucraina îşi protejează spaţiul mass-media de agresiunea rusă
alte articole
Ucraina a interzis 14 canale de televiziune ruseşti, acuzându-le de propagandă de război şi violenţă, potrivit unei postări pe Facebook a ministrului de interne Anton Geraşcenko. Printre cele 14 canale se numără şi Rusia Today, canalul finanţat de guvernul rus precum şi Life News.
"În calitate de stat suveran independent, Ucraina poate şi trebuie să-şi protejeze spaţiul mass-media de agresiune din partea Rusiei, care a incitat deliberat la ură şi discordie printre cetăţenii ucraineni", a notat Geraşcenko.
Posturile interzise includ majoritatea celor de ştiri din Rusia dintre care cele mai multe sunt fie conduse direct de statul rus sau deţinute de companii având legături strânse cu Kremlinul. Geraşcenko a declarat că interzicerea canalelor de televiziune urmează unei măsuri similar ale Rusiei din luna martie, când aceasta a interzis canalele ucrainene în Crimeea.
"Niciun canal ucrainean nu este difuzat pe reţelele de cablu din Rusia', a adăugat el.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a avertizat anterior Kievul să acţioneze cu prudenţă când ia decizii de a interzice unele canale de presă sau de a cenzura internetul.
Posturile de televiziune au jucat un rol esenţial în influenţarea opiniei publice relativ la conflictului din estul Ucrainei, unde populaţia, care este vorbitoare de limbă rusă în majoritate, urmăreşte ştirile canalelor ruse. Presa rusă de stat prezintă viziunea Kremlinului că înlăturarea preşedintelui susţinut de Moscova Viktor Ianukovici în februarie a fost opera unei 'junte' fasciste şi rebeliunile separatiste sunt produsul unor practici nedrepte şi acţiuni militare ale Kievului împotriva vorbitorilor de limbă rusă, notează Reuters.
Întâlnire Putin-Poroşenko pentru „ stabilizarea situaţiei”
Kremlinul a anunţat că preşedintele Rusiei Vladimir Putin se va întâlni la Minsk pe 26 august cu omologul său de la Kiev Petro Poroşenko. La întâlnire vor participa şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Uniunii Vamale, din care fac parte,în afară de Rusia şi Belarus şi Kazahstan.
Preşedintele Ucrainei, care a confirmat întâlnirea, a declarat că scopul întâlnirii este „stabilizarea situaţiei” din estul Ucrainei şi a notat că la ea vor participa şi preşedinţii din Belarus şi Kazahstan.
Autorităţile de la Kiev au anunţat că luptele continuă în estul Ucrainei, cu forţele guvernamentale avansind în Luhask şi Doneţk. Până acum, potrivit Kievului, circa 2000 de oameni au murit în confruntările dintre forţele guvernamentale şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.