Israelul se freacă la ochi după alegeri: primari arabi, parlamentari homosexuali

Absenteismul şi sfărâmarea încrederii în politică bântuie şi Israelul. Doar 23 % dintre cetăţeni s-au prezentat la urne, la alegerile locale. În Nazaret, Hanin Zuab ar putea deveni prima femeie arabă primar din istoria ţării iar în Tel Aviv noutatea ar fi şocanta alegere a lui Nitzan Horowitz, parlamentar homosexual. În Ierusalim comunitatea arabă a boicotat votul.
ISRAEL, Ierusalim - OCTOBER 23: Confirmat pentru a doua oară în funcţia de primar, Mayor Nir Barkat (Lior Mizrahi / Getty Images)
Mioara Stoica
24.10.2013

Absenteismul şi sfărâmarea încrederii în politică bântuie şi Israelul.

Doar 23 % dintre cetăţeni s-au prezentat la urne, la alegerile locale. În Nazaret, Hanin Zuab ar putea deveni prima femeie arabă primar din istoria ţării iar în Tel Aviv noutatea ar fi şocanta alegere a lui Nitzan Horowitz, parlamentar homosexual. În Ierusalim comunitatea arabă a boicotat votul.

În Israel s-a votat marţi pentru alegerile municipale. Doar 23 % din persoanele cu drept de vot au mers la urne, care s-au închis la ora 22, ora locală. Purtătorul de cuvânt al poliţiei, Micky Rosenfeld, a declarat că autorităţile investighează mai multe incidente violente legate de vot. Luni, un avocat implicat în alegerile din oraşul Lod a fost rănit de lovituri de arme de foc. La o secţie de votare în oraşul arab Sakhnin a izbucnit o luptă între zeci de alegători, în timp ce într-o secţie de votare din Ierusalim o persoană a scos un cuţit şi a început să strige. Nu este clar ceea ce a spus omul, care a fugit fără a provoca pagube sau vătămări.

Dar chiar pe Cetatea Sfântă a celor trei religii monoteiste sunt axaţi toţi ochii: aici, fostul primar Nir Barkat, ex antreprenor laic se confruntă cu Moshe Lion, un fost director al biroului primului ministru, susţinut de Avigdor Lieberman şi Ariyeh Deri, liderul partidului ultra-ortodox Shas. Alegerea lui Barkat, în 2008, a fost văzută ca o lovitură pentru evreii ultra-ortodocşi, care au controlat ani de zile oraşul.

Între timp, comunitatea arabă din Ierusalim a decis să boicoteze alegerile pentru a protesta împotriva controlului exercitat de Israel asupra oraşului. Premierul Benjamin Netanyahu şi-a reiterat poziţia cu privire la viitorul Ierusalimului. "Atâta timp cât eu voi fi prim-ministru - a spus el - Ierusalimul va rămâne unit şi va fi capitala noastră. Aşa va fi".

Între timp, în Tel Aviv fostul primar Ron Huldai este sfidat de Nitzan Horowitz, care, în caz de victorie, ar deveni primul primar homosexual din ţară. În Nazaret, Hanin Zoabi încearcă să devină prima femeie arabă a conduce un oraş israelian. Contra-candidatul său este fostul primar Ramez Jeraisi. În cele din urmă, în partea de nord a ţării, în oraşul Nesher cursa pentru postul de primar a devenit o afacere de familie: Amar Mashiach va încerca să câştige în faţa fratelui său David, actualul primar. Rezultatele finale sunt aşteptate astăzi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor